Nieuws van 21 juni 2014

Kritiek op EU-bedrijvenmissie naar Israël

Een viertal prominente hoogleraren heeft zijn steun gegeven aan een brief aan de 37 deelnemende Europese bedrijven. Richard Falk (emeritus hoogleraar, Princeton), John Dugard (emeritus, Universiteit van Leiden), Michael Mansfield (hoogleraar rechtsgeleerdheid en advocaat) en Eric David (hoogleraar rechtsgeleerdheid, Vrije Universiteit Brussel) hebben publiekelijk steun betuigd aan een brief van het European Coordination of Committees and Associations for Palestine (ECCP).

De groep bedrijven bezoeken Israël van 24 tot 26 juni aanstaande in het kader van de door de EU geleide Mission for Growth. Het doel daarvan is om partnerschappen tot stand te brengen tussen Europese en Israëlische bedrijven. Volgens ECCP zijn een aantal van de deelnemende Israëlische bedrijven intensief betrokken bij de bezetting van Palestijnse gebieden en vormen van apartheidspolitiek (“deeply complicit in Israel’s occupation and apartheid policy”).

De Mission for Growth is een bestaand EU-instrument dat nauwere samenwerking beoogd tussen bedrijven uit verschillende sectoren. In oktober 2013 namen aan een soortgelijk bezoek 97 Europese bedrijven deel uit 23 lidstaten die vertegenwoordigers van 215 Israëlische bedrijven ontmoetten. De 37 deelnemers aan Europese kant komen ditmaal uit 11 lidstaten.

bron:

www.eccpalestine.org/european-companies-urged-to-abandon-eu-led-mission-for-growth-project