Nieuws van 21 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 januari 2015

Obama noemt Iran, niet Israël

State of the union: Economie en Iran centraal. Mogherini wil verandering vredesoverleg. Aanslagen in Negev en Tel Aviv.

Obama: Gevecht met Congres

Amerikaans-Congres: strijd over Iran

In de jaarlijkse presidentiële speech tot het Congres sprak de Amerikaanse president gisteren vooral over de aantrekkende economie en over zijn buitenlandse politiek. Bij dat laatste onderwerp stonden de onderhandelingen met Iran centraal. De president verwacht ‘tussen nu en deze lente’ een overeenkomst met Iran. Hij keerde zich frontaal tegen het streven van de Republikeinen in het Congres (die daar sinds begin dit jaar de meerderheid hebben) om een verscherpte sanctiewet aan te nemen. Barack Obama kondigde aan zijn veto tegen deze Nuclear Weapon Free Iran Act of 2015 uit te zullen spreken. De Republikeinen en Israël zien zo’n wet graag omdat die waarschijnlijk fataal zou zijn voor een overeenkomst met Iran. Obama merkte ook op dat de bondgenoten van de VS (Europa) graag een overeenkomst zien.

Opvallend is dat de president in zijn vrij uitvoerige toespraak de Palestijnen niet noemde en Israël alleen zijdelings: een overeenkomst met Iran zou ook Israëls veiligheid ten goede komen.

Mogherini: internationalisering van vredesproces

De buitenlandvertegenwoordiger van de EU Mogherini, vindt dat na de Israëlische verkiezingen in maart het vredesproces niet op dezelfde wijze kan worden voortgezet als voorheen. Er moet, wil een voortzetting kans maken snel een concreet resultaat worden bereikt. Binnen de EU wordt hier volgens haar over nagedacht, zonder dat er conclusies zijn getrokken. Uit de toelichtende opmerkingen die Mogherini volgens persbureau AFP maakte blijkt dat wordt gedacht aan een uitbreiding van het zogenaamde Kwartet. Het Kwartet is een overleg bestaande uit de VN, de VS, de EU en Rusland en is in 2002 ingesteld. VN, EU en Rusland zijn op deze wijze betrokken bij het vredesproces, zonder dat zij grote invloed hebben op de beslissingen die in de centrale as VS-Israël worden genomen.

De opmerkingen van Mogherini geven zeer waarschijnlijk aan dat de belangrijkste landen binnen de EU een stap willen maken in de richting van ‘internationalisering’ van het vredesproces. Waarbij naast Washington met name de EU een zwaardere rol moet krijgen. Mogherini maakte ook gewag van de betrokkenheid van andere landen in het Midden-Oosten. Alleen Egypte noemde zij met naam. Op 26 januari aanstaande komt het Kwartet in Brussel bijeen om op basis van deze gedachten verder te praten.

Etnische zuivering in de Jordaanvallei

Vernitiging van ‘illegale structuren’ in de Jordaanvallei (PIC)

In de Jordaanvallei, bezet Palestijns gebied langs de grens met Jordanië, houdt het Israëlische leger oefeningen. Dergelijke oefeningen vinden vaak plaats in door Palestijnen bewoonde delen van de Westelijke Jordaanoever en zijn een zware belasting voor de bevolking. Soms vormt de hoofsstraat van een dorp het centrum van de oefening. NGO’s hebben het leger er herhaaldelijk van beschuldigd dat deze gang van zaken mede dient om de etnische zuivering van zulke gebieden te bespoedigen. De inwoners van het stadje Khirbet Ibziq kregen opdracht hun huizen voor dinsdagochtend 06.00 uur te verlaten. Gevreesd wordt dat het leger ook deze keer onontplofte bommen zal achterlaten (PIC): ‘In addition to its systematic displacement of the Jordan Valley natives, the Israeli army deliberately leaves behind unexploded devices and mines each time it conducts military drills in the Jordan Valley,’

Aanslagen in Tel Aviv en de Negev

In de Negevwoestijn is door de Israëlische politie geschoten op Palestijnen die een begrafenis bijwoonden van een eerder door het leger gedode Palestijn (Sami al-Jaar). Er werd zoveel traangas ingezet, dat daardoor Sami Zayadna die de begrafenis bijwooonde, om het leven kwam. In Rahat gingen duizenden mensen uit protest de straat op. Ook in Haifa, Jaffa, Nazareth en Beersheba gingen Israëlische Palestijnen de straat op. Studenten demonstreerden in de universiteiten van Tel Aviv en Haifa, de Ben Goerion Universiteit en de Hebreeuwse Universiteit in Jerusalem.

In de Israëlische pers is hiervoor vrijwel geen aandacht. Wel brengen alle media reportages over een aanval door een Palestijnse jongeman die buspassagiers te lijf ging met een mes. Twee passagiers raakten ernstig gewond en enkelen licht. In de Knesseth stelden verschillende leden, waaronder Danon van regeringspartij Likoed, dat de leider van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas verantwoordelijk moet worden gesteld voor dit ‘terrorisme’: ‘Abbas keeps proving that he is not a man of peace, but rather a proponent of terror.’ Een Arabisch-Palestijns lid van de Knesseth riep Palestijnen die diensten verrichten voor het Israëlische leger op, om daarmee te stoppen.

bronnen:

israelnationalnews, 21/01

Palestine Information Center (PIC), 21/01 en 20/01

Jpost, 21/01

al-jazeera, 20/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/iran-een-aardverschuiving/

http://jaffadok.nl/columns/israel-saoedie-arabie-en-iran-schuivende-panelen/

http://jaffadok.nl/columns/de-sancties-tegen-iran-enkele-misverstanden/