Nieuws van 21 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 december 2014

Europa kruipt naar voren

Subtiel spel rond VR. NRC voorloper in discussie over Israëlisch-Palestijns conflict? Obama stelt Congres gerust: Israël strategische partner

Palestijnse resolutie: Europa kruipt naar voren

Woordvoerders van de Palestijnse Autoriteit (PA) hebben dit weekend gezegd dat de PA onder zware druk heeft gestaan om niet aan te dringen op een spoedige stemming in de Veiligheidsraad (VR) over de via Jordanië ingediende Palestijnse resolutie. In de Palestijnse publieke opinie is nu de indruk ontstaan dat PA president Mahmoud Abbas geen haast had en bereid is een stemming weken voor zich uit te schuiven. Verklaringen van verschillende Palestijnse functionarissen duiden erop dat de PA bereidheid zou hebben getoond om verder te overleggen met de Europeanen met als doel een resolutietekst, in te dienen door de EU-landen in de VR, die geen Amerkaans veto zou uitlokken. ‘We are in discussions all the time and it is not possible to estimate when the contacts will end, and whether it is a matter of days or weeks.

NRC: Opmerkelijk commentaar

Caroline de Gruyter, opmerkelijk commentaar

In de NRC van gisteren staat een commentaar dat de schuivende opvattingen in Europa weerspiegelt rond de Israëlisch-Palestijnse kwestie. In Europa is volgens veel commentatoren van een verschuiving sprake in de zin van toenemend ongeduld met de onbeweeglijkheid van Israël ten aanzien van concrete stappen in de richting van een Palestijnse staat. De min of meer symbolische stemmingen in verschillende parlementen (‘erken Palestina’) zijn daarvoor een signaal. NRC commentator Caroline de Gruyter stelt nu dat deze golf van oproepen tot erkenning te laat komt. De situatie in de bezette gebieden is inmiddels zover voortgeschreden dat een zelfstandige en levensvatbare Palestijnse staat niet meer een reële optie is. NB: zie voor gerelateerde columns, http://jaffadok.nl/columns/israelische-alleingang-tussentijdse-evaluatie/ en http://jaffadok.nl/columns/twee-staten-de-realiteit-onder-ogen-zien/.

Obama: Israël strategische partner

President Obama heeft vrijdag de United States-Israel Strategic Partnership Act ondertekend. Over de wet is een jaar lang gestreden in het Congres. Hij richt zich vooral op versterking van de industriële samenwerking, met de nadruk op defensie. De president lichtte toe: It reinforces critical defense and security programs, which have reached an unprecedented level under my administration. It also lays the groundwork for increased trade and cooperation across a range of cutting-edge fields, including energy, water, agriculture and technology.’ Ook energie, water, landbouw en technologie worden genoemd. De wet bevestigd de ‘qualitative military edge‘ voor Israël. Dat wil zeggen, het door de VS garanderen van de technologische voorsprong van het Israëlische leger ten opzichte van de omliggende landen. Ondanks druk van de Israëllobby in de VS is in de wet niet de opheffing van de visumplicht voor Israëlische staatsburgers opgenomen.

Eenheid Palestijnse partijen Israël

Ahmed Tibi, populair bij Israëlische Palestijnen

Drie kleine Palestijnse partijen in Israël hebben met het oog op de komende verkiezingen besloten om een lijstverbinding aan te gaan. Het zijn Balad (vooral sterk in Galilea), de United Arab List (min of meer islamistisch, onder andere steun onder Bedoeïnen) en Hadash (socialistisch/communistisch). Volgens een recente peiling komen zij op 11 zetels, waarmee het qua grootte een middenpartij zou worden. De verhoging van de kiesdrempel is een belangrijke stimulans geweest voor het samengaan. Verschillende leiders van deze partijen worden in Israël afgeschilderd als een vijfde colonne. Zoals Haneen Zoabi (Balad) en recent Ahmed Tibi (United Arab List). De eerste nam deel aan de Gaza-flotilla in 2010, Tibi reisde onlangs naar België en Engeland om te pleiten voor erkenning van de Palestijnse staat.

Egypte

Minister van Buitenlandse Zaken van Egypte Shoukri, heeft zijn steun uitgesproken voor de Palestijnse resolutie in de VR: ‘full backing for the legal rights of the Palestinians in establishing an independent state along the borders of June 4, 1967 with East Jerusalem as its capital.’ Verder werd bekend dat de Rafah-doorgang naar Gaza aan de Egyptisch-Israëlische grens vandaag en morgen geopend zal zijn om de meer dan 3.500 gestrande patiënten, studenten en andere inwoners van Gaza door te laten.

Egypte heeft volgens berichten zijn vijandige relatie met Qatar verbeterd, na soortgelijke berichten uit Saoedie-Arabië. Uit berichten blijkt niet dat Qatar’s steun voor Gaza en/of Hamas zal worden bijgestuurd. Zie ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-20-december-2014/. De VS hebben bekend gemaakt dat aan Egypte 10 Apache helicopters worden geleverd. Die levering is lang opgehouden toen na de militaire coup de relatie verslechterde.

bron:

i24news, 21/12

NRC, 20/12

Times of Israel, 21/12 en 20/12

jerusalem post, 21/12

israelnationalnews, 21/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/een-staat/