Nieuws van 21 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 augustus 2014

Netanyahoe: eerste conclusies uit “Gaza”

Terwijl de media zich afvragen of de topman van Hamas is gedood, geeft premier Netanyahoe in een persconferentie boodschappen aan binnen- en buitenland.

Netanyahoe met Bennett (extreem-rechts) en Lapid (re.; het populistisch nationalisme)

De premier viel vannacht allereerst de twee vleugels in zijn kabinet aan die in het openbaar andere meningen verkondigden. De extreem rechtse Naftali Bennett had gepleit voor “een definitieve slag” tegen Hamas. Dat betekende in feite een grondoffensief over het hele gebied van de Gazastrook, zo niet een permanente bezetting. Bennett wilde ook geen overeenkomst rond de Gazastrook (de meeste niet-Israëlische en niet-Amerikaanse media leggen de verantwoordelijkheid voor het in de afgelopen dagen niet totstandkomen van een vergelijk vooral bij Israël). De positie die Netanyahoe nu koos is “dat alle opties op tafel blijven”.

Ook minister Tzipi Livni werd impliciet aangevallen. Zij had in het openbaar gepleit voor een toenadering tot de Palestijnse Autoriteit (PA) met als doel dat de PA het uiteindelijk ook in Gaza voor het zeggen krijgt. Netanyahoe sloeg nu een meer verzoenende toon aan ten opzichte van de PA en blijkt bereid het overleg met de PA weer op te pakken. De feitelijke voorwaarde is dat de samenwerking in de eenheidsregering met de “terroristen” (Hamas) wordt beeïndigd.

Een en ander betekent dat Netanyahoe niet anders doet dan de stromingen Bennett en Livni in zijn beleid opnemen om een werkelijke keuze uit te stellen. Het grootste politieke gevaar komt voor hem uit de rechtervleugel.

De premier deed een aanval op de driehoek Turkije – Iran – Qatar, die (welwillend gadegeslagen door de VS) de nadruk leggen op de afsluiting van Gaza als de oorzaak van het geweld. Israël lijkt deze landen steeds scherper af te willen zetten tegen de driehoek Israël – Egypte – Saoedie-Arabië. De laatste twee landen staan vijandig tegenover Hamas (wegens banden met de Egyptische moslimbroederschap), Hezbollah (shiitisch) en Iran (shiitisch en met een sterk parlementair element in zijn systeem). Dit lijkt in de eerste plaats een boodschap te zijn aan de Amerikaanse regering.

Qatar: klein, rijk en tussen Saoedie-Arabië en Iran

Netanyahoe legde ook duidelijker dan voorheen een verband tussen de wandaden van de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak, het Libanese Hezbollah en Hamas. Deze stelling lijkt vooral voor de publieke opinie in de VS en Europa te zijn bestemd.

De berichten omtrent het lot van Mohammed Deif, de militaire leider van Hamas, blijven elkaar tot vanmorgen tegenspreken.

 

 

bron:

http://www.timesofisrael.com/deifs-alleged-death-certificate-sparks-online-debate/

(21/08, Deif)

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184256 – .U_WufUhrQ00

(21/08 Netanyahoe-Bennett)

http://www.theguardian.com/world/2014/aug/21/hamas-leaders-die-in-wave-of-israeli-strikes-on-gaza

(dood Hamasleiders; herbezetting Gaza)