Nieuws van 20 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 september 2014

Zuid-Libanon: Israël schendt luchtruim

Libanese kranten melden vanmorgen dat een Israëlische verkenningsdrone is neergestort in Zuid-Libanon. De joodse staat kijkt al zestig jaar naar dit gebied.

Chaim Weizmann tot Lord Curzon (1920): You also know the great importance of the Litani River (…) for Palestine

In het gebied van Marjayoun (Saradah dal) in Zuid-Libanon is zaterdag een drone neergestort. De plek is afgezet door het Libanese leger en de VN vredesmissie die in Zuid-Libanon is gestationeerd. Het toestel zou zijn neergekomen als gevolg van technische problemen.

Israël schendt het Libanese luchtruim al sinds vele jaren. Dit gebeurt niet alleen met drones maar ook met gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen voor de kust. Deze schendingen van de Libanese soevereinitiet liggen zeer gevoelig bij de bevolking en in de Libanese politiek. Libanon stelt dat de schendingen van zijn luchtruim vijftien uur per dag plaatsvinden.

In 2006 viel het Israëlische leger Libanon binnen met het doel om de shiitische verzetsbeweging Hezbollah te verslaan. Deze oorlog ging met zeer zware bombardementen gepaard, zowel in Zuid-Libanon als in de hoofdstad Beiroet. De acties van de luchtmacht kwamen deels in de plaats van het grondoffensief door de Israëlische landmacht, die er toen niet in slaagde Hezbollah in het nauw te brengen.

Libanon ziet de vluchten boven zijn grondgebied als een schending van resolutie 1701 van de Veiligheidsraad die in 2006 aan het einde van de Tweede Libanese oorlog werd aangenomen.

De spanning nam toe door een klacht (zaterdag) van het Libanese leger dat Israël langs de grens afluisterapparatuur aan het installeren is. Ook hiet staat Libanon op het standpunt dat dit in strijd is met ‘1701’.

Zuid-Libanon wordt door Israël onder meer van belang geacht vanwege de watervoorraden. Mede om die reden heeft Israël decennialang geprobeerd om ten zuiden van de rivier de Litanie een vazalstaatje te creëren, dat formeel onder leiding zou staan van maronitische (christelijke) leiders. Zolang Hezbollah in Zuid-Libanon een gewapende strijdmacht heeft (die los staat van het reguliere Libanese leger) is deze Israëlische wens niet te realiseren.

 

bron:

dialystar (Lib.), 20/09

presstv, 19/09

albawaba, com, 19/09

 

achtergrond:

http://jaffadok.nl/libanon/

http://jaffadok.nl/libanon-2006/