Nieuws van 20 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 november 2014

Israël graaft zich in

Israëlisch bedrijf niet op wapenbeurs Rotterdam. Bittere woorden voor Zweden en Spanje. Joodse karakter van Israël verder verankerd.

Geen Elbit in Rotterdam

Wapenhandelaars en demonstranten

Zoals De Telegraaf al berichtte verscheen de Israëlische wapenproducent niet op de wapenbeurs in Rotterdam. Aanleiding was een tweetal aangekondigde demonstraties in de stad tegen Israëlische wapenleveranciers waaronder Elbit Systems. Sinds Israël deel uitmaakt van de “European Research Area” heeft Elbit veel samenwerkingscontracten in Europees verband kunnen afsluiten. Elbit zit in EU-programma ESRP en heeft veel Nederlandse opdrachten. De BDS-beweging (Boycot, Desinvesteren, Sancties) heeft zowel internationaal als in Nederland Elbit Systems in het vizier genomen. Aan minister van Defensie Hennis-Plasschaert werd, mede namens de Campagne tegen de Wapenhandel vanmorgen in het Ahoy-gebouw (waar de beurs plaatsvond) een petitie aangeboden.

Harde woorden voor Zweden en Spanje

Abraham Foxman, de Algemeen Directeur van de Amerikaanse organisatie ADL (Anti-Defamation League) bezigt ondiplomatieke taal tegen het Spaanse parlement, dat voor erkenning van de Palestijnse staat is: ‘This insulting decision will not contribute to peace‘. De opvatting van de ADL, die zich vooral richt op anti-semitisme is dat het parlement zich met het oog op joodse geweldsslachtoffers die juist op die dag vielen had moeten afzien van het debat.

Gaza in Rotterdam

Premier Netanyahoe ging iets verder en suggereerde dat de Spaanse parlementariërs een beloning op geweld zetten: ‘Unfortunately, there are some who are trying even now to give the Palestinians a prize … of a Palestinian state which doesn’t even recognize the Jewish state (…)’. Isaac Bachman, de Israëlische ambassadeur die teruggeroepen werd toen Zweden de Palestijnse staat vorige week erkende, legde ook dat verband: ‘Sweden too often ignores the elephant in the room and presents a forgiving approach toward terrorism accompanied by a difficulty to condemn it (…)’. Bachman zal op 29 november aanstaande naar zijn post in Stockholm terugkeren.

De staat: Joods karakter en democratie

Eerder berichtte Jaffadok (http://jaffadok.nl/nieuws-van-17-november-2014/) over ontwerp van Wet op de Joodse Staat (Jewish State Law). Dit vanuit de Likoedpartij in de Knesseth gebrachte wetsontwerp plaatst het joodse karakter van de staat boven het democratische beginsel van gelijkheid. Het wetsontwerp sluit aan bij de praktijk in Israël, waar de 1,2 miljoen Israëlische Palestijnen in feite tweederangs burgers zijn. Een minderheid binnen de regering verzet zich tegen het wettelijk vastleggen van de praktijk. Minister Livni had zelfs de behandeling willen voorkomen, maar dat heeft premier Netanyahoe verhinderd.

Folders voor de congresgangers

De rechtse meerderheid in het kabinet probeert nu de essentie van de wet door te drukken, maar dit in te kleden in een algemene formulering over democratie:’The right to national self-determination shall be exercised in the State of Israel only by the Jewish people. Israel is a democratic state based on freedom, justice, and peace as envisaged by the prophets of Israel. It upholds the personal rights of all citizens under the law.’

Opvallend is dat de leiders van de rechtse meerderheid, premier Netanyahoe en minister Bennett, zich vandaag uitputten in verklaringen waarin discriminatie van de Palestijnse minderheid wordt veroordeeld. De leider van de oppositionele Meretzpartij Zehava Gal-On stelt vandaag dat de wet, ‘makes Israeli Arabs second-class citizens‘. Volgens berichten wordt de wet komende zondag in het kabinet behandeld.

bron:

de Telegraaf, 19/11

israelnationalnews, 20/11

jerusalem post, 20/11