Nieuws van 20 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 januari 2015

Hamas en Hezbollah onder vuur

EU stelt Israël gerust over Hamas. Israël valt Hezbollah aan. Republikeinen willen ICC bestrijden. Al-Azhar verwijt Westen dubbele standaard.

Congreslid dreigt PA over ICC

Het invloedrijke lid van het Amerikaanse Congres Lindsey Graham heeft gisteren de Palestijnse Autoriteit (PA) gedreigd met het stoppen van de financiering door de VS. Hij waarschuwt de PA om geen zaak tegen Israël aanhangig te maken bij het Internationaal Strafhof (ICC). De PA ontvangt jaarlijks ongeveer $400 miljoen van de VS. Lindsey die onlangs inzake de Iran sancties tegen premier Netanyahoe zei ‘we will follow your lead’, is met zes andere senatoren op bezoek in Israël. Lindsey noemde in een persconferentie in Jeruzalem de stap van de PA naar het ICC, ‘a bastardizing of the role of the ICC. I find it incredibly offensive‘. De senator voegde eraan toe dat bestaande wetgeving in de VS reeds volstaat om zijn dreigement uit te voeren. De republikeinen sluiten zich hiermee aan bij de ‘oorlog tegen het ICC’ die door Israël is aangekondigd. Het ICC is gevestigd in Den Haag en is een scharnierpunt in het internationaal recht op het gebied van conflicten.

EU, Mogherini: Hamas moet ‘terreurstatus’ houden

Mogherini na EU-raad gisteren: betere communicatie met Arabische wereld

In de Israëlische pers verschijnen berichten over een gesprek tussen de EU-buitenland coördinator Frederica Mogherini en de Israëlische politica Tzipi Livni. Daarin zou Mogherini hebben bevestigd dat er geen wijziging zal komen in het standpunt van de EU, dat Hamas een terreurorganisatie is. Onlangs heeft het Europese Hof uitgesproken dat de motivering van de EU om Hamas destijds op de terreurlijst te plaatsen, onvoldoende was. De EU kreeg van het Hof de tijd om plaatsing alsnog voldoende te onderbouwen. Mogherini zei voorts dat de nieuwe onderbouwing tijd kan gaan kosten. Livni probeert zich in de Israëlische verkiezingsstrijd te profileren als een leider die diplomatieker en effectiever omgaat met Europa dan premier Netanyahoe.

Escalatie Hezbollah – Israël?

In Arabische en Israëlische media wordt gespeculeerd over de mogelijke reactie van Hezbollah op de aanslag door Israël op Syrisch grondgebied enkele dagen geleden. (http://jaffadok.nl/nieuws-van-19-januari-2015/). Daarbij vielen twaalf doden onder wie een Hezbollah leider en een Iraanse generaal. De meeste analisten gaan ervan uit dat Hezbollah zal terugslaan omdat de organisatie anders accepteert dat Israël in Syrië de frontlijn in de strijd met Hezbollah heeft uitgebreid. Hezbollah vecht in Syrië tegen de radicale islamitische oppositie die in een strijd met de regering Assad is gewikkeld. In Libanon vecht Hezbollah tegen ISIS infiltranten die de strijd naar dat land willen exporteren.

De inschattingen verschillen over de vraag of Hezbollah snel zal reageren of de tijd zal nemen, waardoor het verrassingseffect groter zal zijn. Zowel in Israël als elders wordt ervan uit gegaan dat Iran druk zal uitoefenen op Hezbollah om terughoudend te zijn. Redenen daarvoor zouden zijn de nucleaire onderhandelingen met de Obama-regering en de prioriteit die de strijd binnen Syrië voor Iran heeft. De meeste analisten zijn het erover eens dat de Israëlische actie een ‘game changer’ is, dat wil zeggen dat Israël het front in Zuid-Libanon heeft uitgebreid met Zuid-Syrië en dat front nu heeft geactiveerd.

Al-Azhar: dubbele standaard Westen

Al-Azhar Universiteit in 1912 (bron: blog petersegypt)

De religieuze leiders van de Al-Azhar Universiteit in Caïro hebben naar aanleiding van de Charlie Hebdo affaire het Westen dubbele standaards verweten. ‘Vrije meningsuiting’ betekent in het Westen dat de islam beledigd mag worden, maar andere godsdiensten niet. Daarmee wordt kennelijk op de joodse godsdienst gedoeld. De Al-Azhar verklaring herinnert aan het ontslag van de beroemde Franse cartoonist Siné (Maurice Sinet) door Charlie Hebdo. Deze had enkele jaren geleden een tekening gemaakt die antisemitisch werd genoemd. De verklaring noemde verder als illustratie van de dubbele standaard dat ‘terroristen’ mee liepen in de optocht in Parijs. Genoemd wordt de deelname van de Israëlische premier Netanyahoe. De aanwezigheid van de Israëlische premier, ‘increased the feelings of provocation towards Muslims‘. Het Westen laat ‘racism and marginalisation‘ van moslims toe.

De religieuze leiders die van oudsher verbonden zijn aan de Al-Azhar Universiteit, hebben een groot gezag in de soennitische moslimwereld. Hun kritiek sluit min of meer aan bij die van de Paus. Deze zei zondag dat, ‘you can’t provoke, you can’t insult the faith of others, you can’t make fun of faith‘ en dat diegenen die dat wel doen ‘should expect a punch‘. Vanmorgen meldt Trouw dat Mogherini pleit voor een “betere communicatie met Arabischtalige gemeenschappen, zowel binnen als buiten de EU”.

Nobelprijswinnaars dreigen Abdullah Universiteit

Vanuit de Angelsaksische wereld komen de laatste dagen protesten tegen de wrede straf die een Saoedische blogger moet ondergaan (stokslagen). Na Amerikaanse congresleden mengen zich nu ook nobelprijswinnaars in het debat. In een verklaring in Londen, stellen achttien van hen dat de samenwerking met de Koning Abdullah Universiteit gevaar loopt als de daaraan verbonden wetenschappers zich niet uitspreken tegen de lijfstraf voor de blogger. In de verklaring staat: ‘We write out of concern that the fabric of international cooperation may be torn apart by dismay at the severe restrictions on freedom of thought and expression still being applied to Saudi Arabian society‘.

NB: De gang van zaken is opmerkelijk, omdat Saoedie-Arabië een van de belangrijkste bondgenoten van het Westen is in de regio en tot nu toe meestal gevrijwaard was van fundamentele kritiek. Bovendien strijdt het land mee tegen ISIS hoewel het jihadisme in Saoedie-Arabië zijn oorsprong vindt. Israël doet de laatste tijd zijn best om de strategische samenwerking met Saoedie-Arabië te versterken en rekent in dat kader Saoedie-Arabië tot de ‘gematigde landen’.

bronnen:

Jpost, 20/01

israelnationalnews, 20/01

Trouw, 20/01

dailynewsegypt, 19/01

dialystar (Lib.), 20/01

al-jazeera, 19/01

israeltoday, 19/01

timesof israel, 19/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/saoedi-arabie-jemen/

http://jaffadok.nl/terrorisme/

http://jaffadok.nl/hezbollah/