Nieuws van 20 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 februari 2015

VS en EU: geen wittebroodsweken na 17 maart

Na de verkiezingen in Israël niet eerst diep nadenken over een nieuwe politieke lijn. De druk op Israël neemt toe. EU en VS stemmen blijkbaar af

Nek-aan-nek race: centrum-zionisten vóór

Volgens de laatste polls ligt de combinatie Zionist Camp (met daarin de Arbeiders partij) voor op Likoed. Volgens sommige kranten is dat 25 tegen 24 procent, volgens andere 24 tegen 22 procent. De huidige prmier Netanyahoe lijkt schade op te lopen van de corruptie beschuldigingen tegen hem. De strijd om de vraag wie de opdracht krijgt om een nieuwe regering te vormen en (dus) de nieuwe premier wordt, ligt weer open.

EU, VS: na verkiezingen zaken doen

De VS en de EU staan klaar om zeer snel na de Israëlische verkiezingen (17 maart) zaken te doen met de nieuwe Israëlische regering. Er wordt druk uitgeoefend om te voorkomen dat Israëlische politici de tijd gaan nemen om tot een nieuwe politiek te komen. VS en EU willen snel een concreet initiatief in de richting van een Palestijnse staat.

Nog anderhalf jaar

De goed ingevoerde Martin Indyk zei in Washington over de nieuwe Israëlische premier: ‘whoever it is, needs to come to Washington immediately and recruit the American president to a serious, substantive, viable initiative – an Israeli initiative, which the Americans can get behind‘. Uitlatingen van de EU-buitenlandcoördinator Mogherini wijzen erop dat vanuit Brussel maatregelen op het gebied van de onderlinge handel gereed worden gehouden, mocht Israël niet snel met een aanvaardbare politiek komen. Die moet concreet zijn en gericht op een Palestijnse staat.

Obama: Wij zijn niet in oorlog met islam

De Amerikaanse president heeft op een speciale conferentie op het Witte Huis over bestrijding van gewelddadig radicalisme, gezegd dat het een kwalijke leugen (‘ugly lie’) is dat het Westen in oorlog zou zijn met de islam. Er is geen ‘clash of civilisations’. Obama zei dat er een ingewikkelde geschiedenis is tussen het Midden-Oosten en het Westen en dat niemand doof moet zij voor kritiek op bepaalde politieke gebeurtenissen in het verleden. Maar: ‘the notion that the West is at war with Islam is an ugly lie. And all of us, regardless of our faith, have a responsibility to reject it.’ Zestig landen waren op de conferentie vertegenwoordigd. De algemene mening was dat militaire strijd niet voldoende was en dat de strijd om ‘de meningen’ en de strijd voor economische vooruitgang tenminste zo belangrijk is. Kritici van de conferentie en van Obama hebben de president verweten dat hij na de aanslagen in Parijs weigerde om het geweld expliciet in verband te brengen met de islam.

VS vreest instorting PA

De Amerikaanse regering vreest dat zonder snelle voortzetting van de geldstroom naar de Palestijnse Autoriteit, de PA in zal storten. De PA zou ‘binnen enkele’ weken kunnen bezwijken. Het probleem voor de regering in Washington is dat enerzijds Israël het geld van de PA achterhoudt als straf voor de gang van de Palestijnen naar het Internationaal Strafhof. Anderzijds ligt het Amerikaanse Congres dwars omdat de Republikeinen hoe dan ook achter Israël willen staan.

bronnen:

Jerusalem Post, 20/02

Haaretz, 20/02

israelnationalnews, 20/02