Nieuws van 20 februari 2014

Iranoverleg: blijvende druk door Netanyahu op Obama

Voor de conferentie van voorzitters van 51 grote joodse organisaties in de VS heeft premier Netanyahu de druk rond de kwestie Iran opgevoerd. Als geen land ter wereld is Israël daartoe in staat, vanwege de grote invloed die het, samen met de bedoelde organisaties heeft op de leden van het Congres.

Netanyahu maakte een punt van het verschil tussen “voorkomen dat Iran een kernwapen maakt” en “voorkomen dat Iran de mogelijkheden heeft een kernwapen te maken”. Dat laatste gaat veel verder terwijl het eerste de lijn is van de Amerikaanse regering in de onderhandelingen. Als het Congres de lijn Netanyahu overneemt zouden de mogelijkheden van president Obama om tot een vergelijk te komen zeer aanzienlijk afnemen.

Een zeer goede analyse van de stand van de onderhandelingen en van de mogelijkheden die het Congres nog heeft om het komende jaar desgewenst roet in het eten te gooien komt van Knut Mellenthin op de website van Junge Welt van 21/02/2014: http://www.jungewelt.de/2014/02-21/041.php

 

                                                       Interessant bericht

De oprichter van de Palestijns-Israëlische mensenrechtengroep Adalah, Hassan Jabareen, hield volgens de site Mondoweiss van 20/02 een betoog aan een Amerikaanse universiteit over de wetten “Nationality and Entry into Israel Law”, gericht op niet-joden en de Wet op de Terugkeer, van toepassing op joden in en buiten Israël. Hij wees in dat verband op de onverenigbaarheid van de termen “joodse staat” en “democratische staat”. Het is een actuele kwestie omdat Israël in de Kerry-gesprekken zijn eis om erkend te worden als joodse staat, lijkt te kunnen doorzetten.

Verder maakte hij een paar interessante opmerkingen over de geschiedenis van de eis van erkenning als joodse staat.

Zie: http://mondoweiss.net/2014/02/founder-assails-democratic.html