Nieuws van 20 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 december 2014

Kerry vreest Israëlische kiezer

Gaza: passiviteit. Kerry zou Livni steunen. Eerste bombardement op Gaza. Abbas, intern verzet, blijft overeind

Gaza: eerste luchtmachtaanval sinds augustus

Cementopslag in Gaza. Bovenin: VN-camera’s zien toe conform Israëlische eis.

Israël heeft vanochtend vroeg een aanval uitgevoerd op het zuiden van de Gazastrook. De elektriciteit in delen van het gebied viel uit. Er brak paniek uit omdat op hetzelfde moment dat de ontploffingen over de gehele Strook te horen waren, andere Israëlische toestellen overvlogen. Het was de eerste maal sinds de beeindiging van de operatie ‘Protective Edge’ eind augustus dat Israël aanviel. Kort daarvoor had het leger een aantal jonge mannen beschoten vanuit de wachttorens die Gaza omringen. Daarbij vielen zes gewonden.

Gaza: noodhulp stagneert

Van de grote bedragen die donors in september en oktober hebben toegezegd voor de wederopbouw van Gaza, is nog slechts een zeer klein deel ter beschikking gesteld. Israëlische media speculeren over mogelijk verzet van de bevolking tegen Hamas uit frustratie dat hulp uitblijft. Times of Israel meldt dat Israëlische regeringsfunctionarissen ‘vrezen’ dat deze situatie Hamas zou kunnen verleiden tot aanvallen.

VS luistert naar Livni

Zowel Israëlische als Amerikaanse media brengen het verhaal dat de Amerikaanse regering liever de naar Israëlische maatstaven gematigde Livni, partijleider van Hatnua als premier ziet dan de huidige premier Netanyahoe. Volgens Haaretz is dat de reden dat de VS zo hardnekkig streven naar uitstel van de stemming in de Veiligheidsraad over een motie die Israëls terugtrekking eist uit de bezette gebieden. Kerry zou dit tijdens een recente lunch met de 28 ambassadeurs van de EU-landen in Washington hebben gezegd. Daarbij zou hij Livni en oud-president Peres hebben genoemd als degenen die hem dit gevraagd hebben, om de ‘hardliners’ in Israël niet de wind in de zeilen te geven bij de verkiezingen.

Abbas: machtsbasis wordt smaller

De positie van Mahmoud Abbas als president van de Palestijnse Autoriteit (PA) is nog sterk. Hij heeft kans gezien om internationaal zo te balanceren dat er een ‘Palestijnse’ resolutie bij de Veiligheidsraad op tafel ligt, maar dat tegelijkertijd de VS de kans kregen om een stemming daarover uit te stellen. Er is nu kritiek vanuit Palestijnse gelederen omdat het uitstel onbepaald is en op zijn minst afhankelijk wordt gemaakt van de Israëlische verkiezingen. Bassem Zakarne (Fatah, voorzitter Palestijnse vakbeweging), Yasser Abed Rabbo (voorzitter PLO arbeiderscomité), Jibril Rajoub (plaatsvervangend secretaris van het Centraal Comité van Fatah) en Saeb Erekat (eerste onderhandelaar onder Abbas in het vredesproces) behoren tot degenen die de afgelopen twee weken ‘afwijkende geluiden’ lieten horen. Abbas heeft het gered, maar hij lijkt meer verleden dan toekomst te hebben.

Qatar bevestigd steun voor Palestijnse zaak

Sheikh Hamad van Qatar bezoekt in 2012 de Gazastrook. Hamas’ Ismail Haniya ontvangt

De emir van Qatar heeft op een gezamenlijke perconferentie met de Turkse president Erdogan zijn steun voor de Palestijnse zaak bevestigd. Qatar is een Golfstaat die in zijn buitenlandse politiek afwijkt van het overheersende Saoedie-Arabië. Het staat onder druk van Israël en zijn internationale lobby vanwege de financiële steun voor de Gazastrook. Saoedie-Arabië en Egypte zijn kwaad omdat Qatar goede betrekkingen heeft met de Egyptische Moslimbroeders en een slechte relatie met de militaire dictatuur in Caïro. Qatar heeft in oktober veel geld toegezegd voor de wederopbouw van Gaza en dringt sindsdien sterk aan op een begin van die wederopbouw.

bron:

The Palestinian Information Center, 20/12

Times of Israel, 20/12 en 19/12

Jerusalem Post, 20/12

Haaretz, 20/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/golfstaten/

http://jaffadok.nl/gaza-bevolking/