Nieuws van 20 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 augustus 2014

Gaza: Weer korte verlenging gesprekken. VS en EU op afstand. Complot tegen PA?

De wapenstilstand liep maandagnacht af en werd voor 24 uur verlengd, tot en met vandaag. Over de komende vier weken lijkt overeenstemming. Probleem: lange termijnafspraken.

Hamasleider Khaled Meshaal op Al Jazeera

Israël had zijn delegatie maandagnacht teruggeroepen. Dinsdag werd zij door premier Netanyahoe weer naar Caïro gestuurd. Naftali Bennett, de minister van Economische Zaken die momenteel de uiterst rechtse stroming in Israël aanvoert, wil geen overeenkomst. Israël moet wel wat doen aan wederopbouw van Gaza maar zelf verder alles in eigen hand houden. Dit lijkt meer te zijn dan een onderhandelingsspel omdat de afgelopen week de positie van Netanyahoe in de Knesseth is verzwakt. De strijd over de vraag “wie stelt zich het hardste op tegenover Hamas” wint daardoor in de binnenlandse politiek aan gewicht.

In Caïro is volgens Palestijnse bronnen grotendeels overeenstemming over enkele zaken die de eerstkomende maand zouden moeten gebeuren. Het gaat om humanitaire hulp, materialen voor de meest acute wederopbouw, enige uitbreiding van de visserijzone en stroomvoorziening.

Na een maand zou dan afspraken gemaakt kunnen worden over structurele zaken: de (her-)bouw van de haven en het vliegveld, de ontwapening van de verzetsorganisaties in Gaza en de verkleining van “veiligheidszone” die Israël langs de hele grens van de Gazastrook heeft ingesteld.

Opvallend is de afstand die de VS en de EU nog steeds hebben ten opzichte van het Caïro-overleg.

Intussen heeft de Shin Beth (de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst) na het verhoren van tientallen recent opgepakte Hamasleden in de Westelijke Jordaanoever een complot tegen de Palestijnse regering (PA) “ontdekt”. Mahmoud Abbas, Palestijns president en een belangrijke speler in het Caïro-overleg, heeft een onderzoek aangekondigd. De Shin Beth beschuldigt Turkije van betrokkenheid. Abbas komt hierdoor waarschijnlijk onder druk te staan om de banden met Turkije te verbreken. Het bericht wordt groot gebracht door alle Israëlische media.

Abbas: rapport Shin Beth is risico voor de Palestijnse eenheidsregering (foto: Palestijnse politie in actie tegen Palestijnen)

Hamasleider Khaled Meshaal op Al Jazeera:

“This is not the first time there is a ceasefire …. We do not wish to play the game of keeping the calm with the aim of wasting time. We want serious negotiations that lead to an end of the aggression on Gaza and granting the Palestinian demands. We want our people in Gaza to feel that the siege has been actually lifted after eight years of intolerable suffering.”

 

 

bron:

FAZ, 20 aug. 2014

http://www.aljazeera.com/programmes/talktojazeera/

http://www.timesofisrael.com/israel-says-it-foiled-hamas-plan-for-coup-against-pa-in-west-bank/