Nieuws van 2 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 2 september 2014

Nieuwe nederzetting: einde van twee staten?

Vooraanstaande voorstanders van de twee statenoplossing zijn geschokt door nieuwe bouwplannen. PLO ‘s Hanan Ashrawi en Hagit Ofran van Peace Now zien de Palestijnse staat bedreigd.

G(e)vaot; nu alleen nog een aantal caravans, maar op een strategische plek.

De nieuwe bouwplannen in de bezette gebieden (zie ook nieuws van 01/09) worden door de vooraanstaande PLO official Hanan Ashrawi gezien als een bewuste poging van de Israëlische regering om een feitelijke één staatoplossing op te leggen. De geplande nieuwe nederzetting, ten zuid-oosten van de Palestijnse stad Bethlehem is een strategische gevaar voor deze stad en voor Hebron en de omliggende dorpen. Ook de Palestijnse minister Ashraf al Adschami sprak in soortgelijke bewoordingen.

De Israëlische organisatie Peace Now, ook voorstander van de twee statenoplossing, beschuldigt premier Netanyahoe ervan met dit besluit obtakels op te werpen tegen een Palestijnse staat. Hij zou in feite één staat bevorderen, bestaande uit het huidige Israël plus de Westelijke Jordaanoever (en het reeds geannexeerde Oost-Jeruzalem en de Golan Hoogvlakte).

De vier achilleshielen van de Palestijnse staat, volgens Peace Now.

Hagit Ofran van Peace Now stelt tegenover persbureau AFP dat de regering met dit beleid de gematigde Palestijnse krachten (met name Mahmoud Abbas) een dolk in de rug steekt. Het bewijst dat alleen geweld (in casu Hamas) ervoor zorgt dat Israël concessies doet. Terwijl afzien van geweld leidt tot voortgaande kolonisatie. Peace Now heeft de indruk dat de regering, vooral de premier, onder druk staat om de rechtse krachten terwille te zijn. Men vreest dat, juist omdat de Gazaoorlog aan Israëlische kant niet als een succes wordt gezien, de komende tijd meer concessies aan rechts zullen worden gedaan.

Het omstreden plan behelst het creëren van een nieuwe stad Gevaot, in het gebied Bethlehem, Hebron, Etzion. Het is een van de vier gebieden die volgens Peace Now beslissend is voor het lot van de Palestijnse staat.

 

bronnen:

maannews.net

peacenow.org

FAZ, 02/09/2014