Nieuws van 2 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 2 oktober 2014

Obama – Netanyahoe; bevroren vriendschap

Vannacht vond het gesprek plaats tussen de president en de premier; de ‘onverbrekelijke vriendschap’ wordt geconserveerd, op lage temperatuur.

Kolonisten in Silwan, Jeruzalem (foto: Desert Peace).

Voor het eerst in zes maanden vond een direct gesprek plaats tussen de Amerikaanse en de Israëlische leider. Het israelnationalnews had, waarschijnlijk via een lek, opgevangen dat de president als voorwaarde voor het doorgaan van het onderhoud had geeist dat Netanyahoe zich zou committeren aan de tweestatenoplossing. Twijfel daaraan was ontstaan nadat de Israëlische premier in zijn toespraak voor de VN een andere weg had gesuggereerd. Israelnationalnews vraagt zich af of de premier aan die eis heeft toegegeven, maar weet het antwoord (nog) niet. Zie ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-1-oktober-2014/

Volgens Amerikaanse bronnen verliep het gesprek stroef. Aan Israëlische kant zou wederom zijn gesuggereerd dat de zich ontwikkelende driehoek Israël – Egypte – Saoedie-Arabië uitzicht biedt op een alternatief voor de tweestatenoplossing. Op die basis zouden dan opnieuw vredesbesprekingen kunnen beginnen. De president zou daarop sceptisch hebben gereageerd, wegens gebrek aan concrete details. De pogingen van Israëlische zijde om de strijd tegen ‘het islamistische gevaar’ tot hoofdonderwerp te maken stuitten op twee tegenwerpingen van Obama.

De Amerikaanse president herhaalde dat het nederzettingenbeleid, ook in (de agglomeratie) Jeruzalem, het grootste probleem is. Hij waarschuwde dat dezelfde Arabische landen die Israël aan zijn zijde denkt te hebben, problemen zullen hebben met dat beleid. Door een woordvoerder van de president werd achteraf de kritiek op het nederzettingenbeleid nog extra benadrukt. De president had volgens hem gewezen op “the deepening isolation of Israël” in de internationale gemeenschap. De zorgen van Netanyahoe over een mogelijk vergelijk met Iran over nucleaire zaken, werden door de president koel in ontvangst genomen (door de stelling van de premier te bevestigen dat het tijd is voor nieuwe allianties in het Midden-Oosten).

Naar aanleiding de Gazaoorlog noemde de president de status quo onhoudbaar (“unsustainable”): “We have to find ways to change the status quo so that both Israeli citizens are safe in their own homes and schoolchildren in their schools from the possibility of rocket fire,” he said, “but also that we don’t have the tragedy of Palestinian children being killed as well.”

De PA gaat door

Mahmoud Abbas zegt zijn plan om een resolutie aan de Veiligheidsraad voor te leggen (deadline voor terugtrekking Israël uit bezet gebied) door te ztten, ondanks (volgens hem) zware Amerikaanse druk om dat niet te doen. De VS zouden hebben gedreigd de financiering van de PA te stoppen (nb: een ineenstorting van de PA-oude stijl wordt door Israël als een risico gezien). Hij herhaalde zijn dreigement om bij een Amerikaans veto naar het Internationaal Strafhof te gaan met een aanklacht wegens oorlogsmisdaden in Gaza.

 

bron:

NYT, 02/10/14

presstv, 02/10/14

israelnationalnews, 02/10/14

maannews, 01/10/14