Nieuws van 2 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 2 november 2014

Harde lijn in Jeruzalem op ‘Balfourdag’

Israël’s kabinet: draconische straffen voor het gooien van stenen. Het Balfour Project werkt aan 100 jaar Balfour Declaration: 2 november 2017.

Jerusalem Light Rail (foto augustus 2011): weinig passagiers.

De Israëlische regering heeft besloten tot wijzigingen in de wetgeving op het gebied van strafrecht. Het is een wetsvoorstel dat nu naar de Knesseth gaat. Er komen volgens dat voorstel zeer zware maximumstraffen voor het gooien van stenen naar ‘voertuigen’. Het is een signaal dat de regering meegaat met de publieke opinie in joods Israël, die wil dat de onrust onder Palestijnen in Oost-Jeruzalem effectief wordt onderdrukt.

De achtergrond is de al maandenlang durende protesten door Palestijnse jongeren, onder andere tegen de Jerusalem Light Rail die het centrum van de stad verbindt met joodse nederzettingen in de agglomeratie. De sneltram is een prestigieus project dat belangrijk is voor de judaïsering van Jeruzalem en indirect een bijdrage levert aan het insluiten van Palestijnse wijken. De Palestijnen zijn algemeen van opvatting dat de ruimtelijke structuur van groot-Jeruzalem een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk dreigt te maken. Het protest tegen de stadstram, die ook door Palestijnse wijken rijdt, nam de vorm aan van het gooien van stenen naar de voertuigen. Hierdoor is het gebruik van de nieuwe verbinding door joodse kolonisten ver beneden de verwachtingen gebleven.

Op het gooien van stenen naar ‘bewegende voertuigen’ komt tot 10 jaar gevangenisstraf. Indien dat gebeurt met de kennelijke intentie om mensen te treffen is de maximumstraf 20 jaar. De openbare aanklager heeft al een harder vervolgingsbeleid aangekondigd, vooruitlopend op het inwewrkingtreden van de wet.

2 november: 98 jaar Balfour

Op 2 november 1917 werd door de toenmalige Brite regering de Balfour Declaration gegeven, in de vorm van een brief aan het meest prominente lid van de joodse gemeenschap in Engeland, Baron Lionel Walter Rothschild. In deze verklaring beloofde de Engelse regering om zich in te zullen spannen voor de totstandkoming van ‘een joods tehuis’ in Palestina. Hoewel bewust niet van een ‘joodse staat’ werd gesproken wordt de Balfour verklaring algemeen gezien als de belangrijkste internationaal-politieke bouwsteen voor de latere joodse staat Israël. De internationale pers, ook de Engelse, besteedt hier vandaag relatief weinig aandacht aan. Mogelijk wordt dat in de aanloop naar de honderdjarige herdenking anders. Het Engelse Balfour Project (http://www.balfourproject.org/) werkt daar hard aan. Bovendien krijgt het Israëlisch-Palestijnse probleem geleidelijk een belangrijker plaats in de publieke debat in het koningkrijk.

bron:

israelnationalnews, 02/11

dailytimes (Nigeria), 02/11

The Balfour Project

achtergrond:

http://jaffadok.nl/balfour-verklaring/