Nieuws van 2 maart 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 2 maart 2015

Leger anticipeert op volksopstand

Herzog houdt rekening met grote coalitie. 13.000 reservisten naar de Westelijke Jordaanoever. Partijstrijd in VS rond Israëlische premier.

Herzog manoeuvreert richting Likoed

In de verkiezingsstrijd tussen Likoed en Zionist Union (Netanyahoe respectievelijk Herzog) lijkt Herzog voorzichtig richting Likoed te gaan. Hij wil in onderhandelingen met Palestijnen ‘het liefst geen land afstaan’, maar in ieder geval de grote nederzettingen behouden en de Jordaanvallei als militaire veiligheidszone. In de kwestie Iran staat hij inhoudelijk op hetzelfde standpunt als Likoed (maar bekritiseert Netanyahoe’s anti Obama politiek). Binnen de Zionist Union is overigens een groep ontstaan die wil voorkomen dat er een grote coalitie komt tussen Likoed en Zionist Union.

De Israëlische politie heeft met geweld Palestijnen opgepakt die demonstreerden bij een conferentie van Zionist Union. Met Palestijnse vlaggen en borden met de tekst ‘Zionist Camp – Radical Camp’ gaven zij blijk van hun mening dat, ‘there [is] no difference between Prime Minister Benjamin Netanyahu and Herzog‘.

Grootschalige legeroefening in de Westoever

Legeroefening in bezet gebied

Het Israëlische leger is gisteren een grote oefening begonnen in de bezette Westelijke Jordaanoever. Er zijn 13.000 reservisten opgeroepen door de nieuwe chefstaf Gadi Eisenkot. Het is een integrale oefening waarbij ook de luchtmacht, tanks, artillerie en inlichtingendiensten betrokken zijn. Het is voor het eerst sinds de Israëlische invasie van de ‘Oslo gebieden’ in 2002 dat op deze schaal in bezet gebied wordt geoefend. NB: Het leger trok in 2002 tijdens de tweede Palestijnse volksopstand gebieden binnen die volgens de Oslo Akkoorden onder bestuur vielen van de Palestijnse Autoriteit (PA). Legeroefeningen van deze omvang hebben meestal een tweeledig doel: 1 Complexe commandostructuren testen. 2 De tegenstander, in dit geval de Palestijnse bevolking, duidelijk maken dat men op alles is voorbereid. Als een van de officiële doelen werd genoemd, ‘to prepare for the possibility of a possible escalation in the West Bank.’

Palestijnse boycot

De boycot van Israëlische producten in de Westoever zet zich door. De actie waarin Fatah een actieve rol speelt richt zich op 80% van de Palestijnse winkels. De boycot treft de voedingsbedrijven Tnuva, Strauss, Elite, Osem, Prigat en Yafora. Na enkele weken voorbereidingen is de boycot vannacht ingegaan. Hij lijkt succesvoller dan voorgaande boycots. De actie zal doorgaan totdat Israël het Palestijnse belastinggeld weer afdraagt aan de PA. Zie ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-26-februari-2015/

Israël stookt tussen president en Congres

De speech die premier Netanyahoe morgen houdt in het Amerikaanse Congres, zal waarschijnlijk beslissend zijn voor zijn herverkiezing in Israël. Likoed gaat niet helemaal goed in de peilingen en heeft er alles aan gedaan om de sociale kwesties tot een ondergeschikt thema te maken ten opzichte van de ‘veiligheid van Israël’. In de VS zijn de meningen zeer verdeeld. Naar schatting van Ynetnews van vandaag zullen 30 leden van het Huis van Afgevaardigden en vier leden van de Senaat niet aanwezig zijn bij de speech van premier Netanyahoe, morgen voor beide Kamers van het Congres.

Behalve binnenlandse electorale overwegingen wil Israël ook het totstandkomen van een deal met Iran verhinderen met het argument dat de overeenkomst die in de maak is onvoldoende zou zijn. Israëlische bronnen zeggen nu dat het Congres niet goed is geïnformeerd over wat er tussen de VS en Iran gaande is. Dit impliceert een zware beschuldiging aan het adres van de president, ook al is het in de diplomatie gebruikelijk dat niet alles direct aan de volksvertegenwoordiging wordt doorgegeven. Israëlische regeringsbronnen zeggen tegelijkertijd dat de regering Netanyahoe wel op de hoogte is. Dat suggereert dat morgen de Amerikaanse volksvertegenwoordiging door de premier van een ander land namelijk Israël, zou worden geïnformeerd over ‘geheimen’ die schadelijk zijn voor Amerika’s veiligheid. Dit ‘geheime onderhandelingen’-verhaal is de laatste dagen uitgezet door Israël. Het wordt weerspiegeld in een deel van de internationale pers (nb: in Nederland bijvoorbeeld in de Volkskrant).

Mediagevecht om publieke opinie in VS

De Amerikaanse regering spant zich in om de publieke opinie duidelijk te maken hoezeer zij Israël in de afgelopen jaren heeft gesteund. Zie: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.644884. 48% van de Amerikanen vinden volgens peilingen dat de Israëlische premier niet zonder medeweten van de president uitgenodigd had moeten worden: 66% van de potentiële stemmers op de democraten en 28% van de republikeinse kant vinden dat. Dit grote verschil duidt in de richting van het gevaar waar de Israël lobby voor vreest, namelijk dat in de ogen van een deel van het publiek steun voor Israël gekoppeld raakt aan één van de beide grote partijen.

De invloedrijke (joodse) Democrate Dianne Feinstein heeft de claim verworpen van de Israëlische premier dat hij spreekt namens het gehele joodse volk: ‘He doesn’t speak for me on this (…) I think it’s a rather arrogant statement‘. Over haar enthousiasme tijdens de speech van de premier zei zij: ‘I intend to go, and I’ll listen respectfully. I don’t intend to jump up and down‘. Dianne Feinstein heeft in het begin van de affaire een belangrijke rol gespeeld bij het zaaien van twijfel aan de wijsheid van Netanyahoe’s speech, bezien vanuit degenen die een goede relatie VS-Israël wensen.

bronnen:

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 02/03

Jerusalem Post, 02/03

Haaretz, 02/03 en 01/03

Palestine Information Center, 01/03

Israel National News, 02/03

Ynetnews, 02/03