Nieuws van 2 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 2 augustus 2014

Vannacht steeg het dodental tot 1.650 Palestijnen. Latijns-America protesteert massaal tegen “Gaza”

De overgrote meerderheid van de doden en gewonden zijn burgers. Er zijn tot vannacht 63 Israëlische militairen gedood. Vannacht doodde het Israëlische leger 107 Palestijnen in de Gazastrook. Er waren honderden gewonden. In Israël zijn sinds het begin van de Israëlische aanval 26 dagen geleden drie burgerslachtoffers gevallen.

Demonstratie in Valparaiso, Chili

Demonstratie in Valparaiso, Chili

Israël zegt dat het sinds vannacht een militair mist en dat die zeer waarschijnlijk in handen is van het Palestijnse verzet. Bij het betreffende gevecht werden ook twee Israëlische soldaten gedood. President Obama, zijn minister John Kerry en de Secretaris-Generaal van de VN hebben Hamas onmiddelijk opgeroepen om de Israëliër vrij te laten. Turkije heeft zijn hulp aangeboden indien de vrijlating een staakt-het-vuren mede kan bewerkstelligen. De Turkse minister merkte op dat dan “iemand” ook rekenschap zou moeten afleggen voor de “zeventig doden die vandaag (nb: vrijdag) zijn gevallen”. En: “in our eyes, all people are equal,”

Van Mexico tot het zuiden van Chili vinden grote protestacties plaats tegen de Israëlische aanval op de Gazastrook. Het verschil met Europa is dat ook regeringen (behalve Colombia) zich duidelijke distantiëren van Israël. Landen die hun ambassadeur hebben teruggetrokken of voor overleg hebben terug geroepen zijn: Brazilië, Peru, Ecuador, Chili en El Salvador.

Cartoon van Hassan Bleibel (in The Daily Star, Libanon)

Eerder deden dat al Nicaragua (2010), Venezuela (2009), Bolivia (2009) en jaren geleden Cuba (1973). Costa Rica en Argentinië, de twee landen met de grootste joodse gemeenschappen in Latijns-America hebben de Israëlische ambassadeur ontboden.

 

 

 

 

 

bron:

https://au.news.yahoo.com/a/24614497/latin-america-comes-out-in-force-against-israel/

http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Aug-02/265829-107-palestinians-dead-israeli-soldier-missing.ashx#ixzz39DOkbXPG