Nieuws van 19 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 19 november 2014

Ook Spanje door de bocht

Het Spaanse parlement sprak zich uit voor erkenning van Palestina. Intussen: wraak op Palestijnse bevolking. Straatgevechten. PA onder druk.

Spaans parlement

Palestijnse delegatie in het Spaanse parlement

Met 319 tegen twee stemmen en een onthouding heeft het parlement in Madrid de Spaanse regering opgeroepen om de staat Palestina te erkennen. Daarmee sluiten de volksvertegenwoordigers zich aan bij die van Engeland en Ierland. Evenals in die landen is de aangenomen motie niet bindend voor de regering. Het belang van deze uitspraak, los van binnenlandse politiek, zit in het signaal naar regeringen in andere EU-lidstaten, dat in veel landen een spanning begint te ontstaan tussen de publieke opinie en het behandelen van Israël als een bijzondere bondgenoot.

Harde repressie in Israël

De Israëlische regering zet op grotere schaal dan tot nu toe het leger en de politie in. Dat geldt zowel in Oost-Jeruzalem als in de bezette Westoever. In de Oost-Jeruzalemse wijk Jabal al-Mukaber werd zwaar gevochten tussen meest jonge bewoners van de wijk en ordetroepen. Militairen waren op weg om de huizen te verwoesten waarin de families wonen van de twee neven Abu Jamal die de aanslag in de synagoge pleegden. Enkele dagen geleden had premier Netanyahoe al bekend gemaakt dat deze collectieve straf weer toegepast zou gaan worden. De aanval op de Abu Jamal huizen werd in eerste instantie afgeslagen. Elders in Oost-Jeruzalem en in de Westoever vielen op diverse plaatsen gewonden door geweld van leger en kolonisten.

Straatgevechten in Jeruzalem

Uit verschillende bronnen, waaronder persoonlijke berichten van voor de schietpartij in de synagoge, blijkt dat ook elders in Israël (binnen de ‘groene lijn’) de Palestijnse minderheid zwaar onder druk staat. Er zijn tijdens demonstraties op grote schaal arrestaties verricht. De aanklacht luidde in het verleden: ‘incitement to violent action’ (opruiing tot gewelddadige actie). Vandaag de dag zijn alle aanklachten ‘incitement to terrorist action’. Premier Netanyahoe heeft de Palestijnen in Israël gewaarschuwd verre te blijven van “terrorisme”. Palestijnen in Israël worden de laatste weken op straat, in het openbaar vervoer, etc. geconfronteerd met agressie van de joodse meerderheid.

Abbas moet stoppen met ‘opruiing’

De Palestijnse Autoriteit, in de persoon van president Mahmoud Abbas wordt door de regering Netanyahoe al wekenlang beschuldigd van opruiing. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken trad gisteren gedeeltelijk in dat spoor door er in twee telefoongesprekken bij Abbas op aan te dringen de schietpartij in de synagoge te veroordelen. Volgens de Israëlische pers leidde dat tot een halfslachtige verklaring waarin tegelijk de aanvallen op het al Aqsa complex worden veroordeeld. Abbas heeft recent ook het woord ‘provocatie’ in de mond genomen voor het optreden van de regering Netanyahoe. Nu zei hij dat de aanval op de synagoge onaanvaardbaar was ( ‘unacceptable’). En: At the same time, we believe that if the Israeli government is genuinely interested in rectifying the situation, then it must work to stop all violations by Israeli settlers and Knesset members who go into Al-Aqsa practically every time accompanied by the army‘.

bron:

dailystar, 19/11

al jazeera, 19/11

jerusalempost, 19/11

israelnationalnews, 19/11