Nieuws van 19 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 19 januari 2015

Duidelijke uitspraken in verkiezingsstrijd

Bommen op Hezbollah. Anti-ICC campagne. Europa antisemitisch. Al-Aqsa weer bestormd door religieuze ijveraars. Abbas intern onder druk.

Bombardement in verkiezingstijd

Hezbollah’s Jihad Mughniyeh: eerste slachtoffer van de verkiezingen?

De bekende Israëlische generaal Yoav Galant, inmiddels politicus voor de nieuwe Kulanu partij, heeft de regering ervan beschuldigd een bombardement in Syrië te hebben uitgevoerd op een moment dat dat goed uitkomt in de verkiezingsstrijd. Politici van andere partijen hebben woedend op Galant gereageerd. Hezbollah’s Golan Commandant Jihad Mughniyeh is met zes andere Hezbollah strijders bij het bombardement omgekomen. Israël heeft de afgelopen twee jaar verschillende bombardementen op Syrisch grondgebied uitgevoerd. Het is niet uitzonderlijk dat tijdens Israëlische verkiezingen acties plaatsvinden in Libanon, Syrië en de Gazastrook waarvan de timing de schijn heeft politiek te zijn gemotiveerd. Soms zijn kleinere acties bedoeld om tegenreactie uit te lokken. Het is wel zeer uitzonderlijk dat vanuit de top van de politiek hierover in het openbaar wordt gesproken.

Hezbollah heeft de dood van Mughniyeh bevestigd en verklaard dat wraak onvermijdelijk is.

Israël start mediacampagne tegen ICC

De Israëlische premier heeft een mediacampagne tegen het Internationaal Strafhof (ICC) en zijn aanklager aangekondigd. Deze laatste, mevrouw Fatou Bensouda heeft een vooronderzoek gestart naar feiten die mogelijk wijzen op oorlogsmisdaden, bijvoorbeeld tijdens de aanval op de Gazastrook afgelopen zomer ofwel elders in bezet gebied. Vanuit de diplomatieke dienst van Israël was het advies aan premier Netayahoe gekomen om het ICC en zijn aanklager niet openlijk en direct aan te vallen. De minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, had vorige week wel zelf de beslissing van de aanklager in ondiplomatieke termen veroordeeld.

Verschillende commentaren in de afgelopen week wijzen erop dat het ICC in een lastig parket zit. Tot nu toe heeft het ICC vooral landen en personen aangepakt die niet aan het Westen gelieerd waren, met name uit Afrika. Afzien van een onderzoek omdat dat schadelijk zou kunnen zijn voor VS-bondgenoot Israël zou zeer slecht zijn geweest voor de reputatie van het ICC.

Netanyahoe: Europa antisemitisch, handel met Azië

Premier Netanyahoe heeft zijn campagne voortgezet om Europa antisemitisch te noemen. Hij gebruikte het bezoek vandaag, van de Japanse premier en topfiguren uit het Japanse bedrijfsleven om uit te leggen waarom Israël zich economisch meer op Azië moet gaan richten: ‘Western Europe is undergoing a wave of Islamization, anti-Semitism and anti-Zionism‘. Israël drijft sinds kort meer handel met Azië dan met de VS. Europa staat als handelspartner nog veruit aan de top. In zijn officiële commentaar stelt de premier vijandigheid tegen de staat Israël en tegen joden op één lijn: ‘Europe becoming increasingly hostile toward Israel and Jews‘. Naast Japan zijn China en India prioriteiten voor Israëls handelspolitiek. De Japanse premier zal ook de Palestijnse Autoriteit bezoeken.

Provocaties op al-Aqsa

Joodse religieuze extremisten zijn volgens Palestine Information Center onder bescherming van de politie de Al-Aqsa moskee binnengedrongen. Tientallen ‘settlers’ bestormden de moskee vanuit de Maghareba Poort begeleid door 35 Israëlische agenten. Van Palestijnse jongeren en vrouwen (volwassen mannen hadden geen toegang) werd de identiteitskaart ingenomen. De islamitische organisatie Awqaf die het complex beheert maakt melding van een mislukte poging van de kolonisten om een drone over het complex te laten vliegen.

Discussie binnen PLO over resolutie

In Palestijnse politieke kring is discussie gaande naar aanleiding van de aankondiging van Mahmoud Abbas om nogmaals zijn resolutie voor te leggen aan de Veiligheidsraad (VR). De logica achter dat voornemen is dat de VR nu een gunstiger samenstelling zou hebben, gezien vanuit de Palestijnen. Verschillende groepen binnen de Palestijnse beweging vinden de resolutie die het in december j.l. niet haalde onduidelijk en schadelijk voor de Palestijnse zaak op langere termijn. De secretaris-generaal van de Palestinian People’s Party Bassam al-Salehi voegde zich bij de kritiek die vorige week al werd geuit door Khalida Jarrar (zie ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-15-januari-2015-2/) De discussie wijst op toenemende druk op de president van de Palestijnse Autoriteit (PA) Abbas om niet meer door te gaan met het bedrijven van politiek in de driehoek VS-Israël-PA, maar te streven naar internationalisering van het overleg. De critici willen een korte, eenvoudige resolutie met als kern de bestaande resoluties 181, 194 en 242 van de VR.

bronnen:

Israelnationalnews, 19/01

Jpost, 19/01

Palestine Information Center, 18/01

Haaretz, 19/01