Nieuws van 19 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 19 februari 2015

Italiaans parlement: erkenning Palestijnse staat

Italiaanse parlement over erkenning Palestijnse staat. Joodse religieuzen vallen heilige plaatsen aan. Stanford wil BDS. Blair treedt weer naar voren.

Parlement Italië stemt over erkenning Palestina

Het Italiaanse parlement zal waarschijnlijk vandaag stemmen over een motie die de regering van het land oproept om de Palestijnse staat te erkennen. Het doel van de erkenning zal volgens de in stemming te brengen motie zijn, te bevorderen dat ‘negotiations to reach a two-state solution are restarted‘. Zoals ook in andere Europese landen is het aannemen van de motie niet bindend voor de regering. Het initiatief voor de motie komt van twee linkse partijen. De regerende Democratische Partij steunt inmiddels de motie.

Religieuze strijd bij Nabloes en in Jeruzalem

Kolonisten bij het ‘graf van Jozef’.

Joodse fundamentalisten vallen op verschillende locaties moslim heiligdommen binnen met de claim dat in feite om joodse heilige plaatsen gaat. Gisteren was dat het geval op het al-Aqsa complex in de oude stad van Jeruzalem. Groepen jongeren, aangeduid als ‘settlers’ (kolonisten uit nederzettingen) bestormden de al-Aqsa moskee en gedroegen zich agressief op het plein ervoor. Zij werden zoals steeds bij zulke gelegenheden, beschermd door de Israëlische politie.  De voortdurende incidenten op en rond het al-Aqsa complex en de rol daarbij van politici en de gewapende politie worden door de moslimwereld beschouwd als deel van een campagne om dit belangrijke heiligdom op den duur onder joods beheer te brengen.

Kolonisten/soldaten deze woensdag op het al-Aqsa complex.

Aan de oostkant van Nabloes in de Westelijke Jordaanoever werd de graftombe van Sheikh Yusef Dweikat ontheiligt. Tientallen ‘settlers’ bestormden de graftombe onder bescherming van het leger. Op de tombe stond tot 1967 (toen het gebied door Israël werd veroverd) een moskee. Die werd door Israël afgesloten en tot joodse heilige plaats verklaard. Volgens de joodse gelovigen gaat het hier om de graftombe van Jozef. Een plaatselijke kolonistenleider deed een beroep op de Israëlische regering om ‘de soevereiniteit van Israël over de Tombe te herstellen’. Het gebied ligt in een zogeheten ‘Area A’- gebied, waar op grond van de Oslo Akkoorden de Palestijnse Autoriteit gezag uitoefent. De ‘Tombe van Jozef’ is een van de vele locaties die door Israëlische autoriteiten tot joodse heilige plaats is verklaard, veelal op vage gronden. Israël heeft zich sinds 2000 van deze plek terug getrokken. Dat, en het gegeven dat het hier om ‘A-gebied’ gaat, maakt de zaak extra gevoelig.

Studenten Stanford universiteit stemmen voor boycot Israël

De studentenraad van de Stanford Universiteit in de VS heeft een ontwerpresolutie aangenomen die is gericht op aansluiting bij de internationale boycot beweging tegen Israël. Het gaat om boycotten, terugtrekken van investeringen en het bevorderen van sancties (BDS) zolang Israël de mensenrechten schendt. Het was de tweede stemming; bij de eerste stemming werd niet de vereiste meerderheid van 66% van de stemmen gehaald. De boycotdiscussie speelt al enige tijd op veel Amerikaanse campussen en maakt veel emotie los. De stemming op de Stanford Universiteit krijgt in de VS en bij de internationale BDS-beweging veel aandacht.

Hamas: Kwartet wil 2-statenoplossing afdwingen

Een woordvoerder van Hamas heeft namens de organisatie geprotesteerd tegen opmerkingen van de Britse oud-premier Tony Blair. Deze zou als voorwaarde voor de wederopbouw van de Gazastrook hebben gesteld dat Hamas de tweestaten oplossing moet accepteren. Dit lijkt op een nieuwe eis aan Hamas, die de voortgang van de slepende wederopbouw ernstig zou kunnen belemmeren. De hulp voor het door het Israëlische leger in de afgelopen zomer verwoeste gebied wordt op deze wijze onderdeel van een complex en al jaren durend onderhandelingsproces, waarin Hamas tot nu toe geweigerd wordt als deelnemer. Blair is voorzitter van het zogenaamde Kwartet, het gremium dat de VS, EU, Rusland en de VN hebben gevormd ter afstemming van hun standpunten rond het vredesoverleg.

bronnen:

Palestine Information Center, 19/02 en 18/02

Haaretz, 19/02

Times of Israel, 19/02

Achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/hamas-ontwapenen-nonsens-eu-wordt-volwassen/