Nieuws van 19 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 19 december 2014

Veiligheidsraad: time-out onder druk van Washington

Oproep tot steun aan gevangen parlementsleden. De ‘Palestijnse’ resolutie enigzins verwaterd ingediend. Joods Israël: dan toch maar Netanyahoe

Gevangen parlementariërs en ministers

Oud-minister Wasfi Qabha, zonder aanklacht gevangen

Het Ahrar Centre for Prisoners Studies and Human Rights heeft op donderdag een hernieuwde oproep gedaan aan regeringen en internationale organisaties om 24 politieke gevangen in bescherming te nemen (‘to save’). De 22 parlementariërs waren gekozen tijdens de door de EU gemonitorde verkiezingen in 2006. Zij behoren tot verschillende partijen, waaronder Fatah, de PFLP en Hamas. De twee ministers maakten deel uit van de regering die na die verkiezingen is gevormd. Israël houdt de 24 gevangen om druk uit te oefenen op sommige partijen. Enkele van de gevangenen, zoals Marwan Barghouti waren al gearresteerd voor zij bij de verkiezingen werden gekozen

Jordaans-Palestijnse resolutie verzwakt ingediend

Jordanië diende woensdag de ontwerp-resolutie in waartoe de Palestijnse Aurtoriteit (PA) het initiatief had genomen. Gisteren deelde de woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS mee dat de VS de motie ‘niet zullen steunen’. Zij riep op tot verder overleg en sprak de verwachting uit dat anderen (zoals de Europese leden van de Veiligheidsraad) dat steunen. Jordaanse en Palestijnse woordvoerders geven intussen aan dat zij bereid zijn tot verder overleg. Het voorliggende doel van de VS is volgens veel commentatoren om een stemming in de VR uit te stellen tot na de Israëlische verkiezingen (17 maart a.s.). Washington vreest dat een Israël-kritische resolutie de hardliners in Israël in de kaart speelt.

Veiligheidsraad: rustige Kerst

Binnen de EU werken enkele landen verder aan een resolutietekst, op basis van eerdere Franse ideëen. Hierover zijn deze week geen nieuwe initiatieven bekend gemaakt. het lijkt erop dat ook Europa geen openlijke confrontatie met de VS wil en in de richting gaat van uitstel tot na 17 maart. Een Europese diplomaat: ‘We are continuing our work on a consensus text. We are working on the European text and we will see if we can make progress‘.

De ‘Palestijnse’ ontwerp-resolutie is inmiddels verwaterd maar niet betekenisloos. Verwaterd is de deadline van 2016. Er is nu sprake van een dringende noodzaak: een ‘urgent need to attain, no later than 12 months after the adoption of this resolution, a just, lasting and comprehensive peaceful solution (…)‘. Bij de Palestijnse staat gaat het volgens de tekst ook om de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. De oudere VN-resoluties 242 en 181 worden genoemd. Resolutie 181 (het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen) was in de vredesbesprekingen onder leiding van de VS buiten de teksten gehouden die Kerry heeft voorgelegd. Modoweiss schrijft hier over: ‘If the resolution passes as is, it would be the first Security Council measure calling for an end to the conflict using the parameters set forth by the UN General Assembly. It could signal to Palestinians that the issue of refugees is back on the negotiating table.‘.

Peiling: geen alternatief voor Netayahoe

Volgens een zeer recente opiniepeiling ziet een meerderheid van 53% van de Israëlische kiezers premier Netanyahoe liever niet terugkomen na de verkiezingen. Desondanks ziet 34% hem, deels bij gebrek aan beter, als de enige aanvaardbare kandidaat voor de post van eerste minister. De leider van de Arbeiderspartij Herzog komt ver na Netanyahoe: 17%. Deze uitkomst weerspiegelt de prioriteit van de thema’s ‘joodse staat’ en ‘veiligheid’ boven sociaal-economische thema’s. Het wijst ook op een neiging tot het willen negeren van internationale ontwikkelingen.

bron:

Jordan Times, 19/12 en 18/12

Aljazeerah, 19/12

middleeastmonitor. 18/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/algemeen-3/