Export naar EU: nederlaag Israëlische diplomatie
De EU eiste al eerder dat de herkomst van producten uit nederzettingen werd aangegeven. Nu lijkt de praktische uitvoering het effect van een boycot te krijgen.
Het zogenaamde “labelen” van producten die uit de bezette gebieden komen was voor Israël al een vervelende kwestie. Maar het was niet hetzelfde als een boycot: de producten mochten, indien de herkomst volgens EU-voorschrift werd aangegeven, hier worden verkocht. Deze producten vielen echter niet onder de handelsakkoorden tussen de EU en Israël, omdat de EU de nederzettingen (ook van Oost-Jeruzalem en de Golan Hoogvlakte) als illegaal beschouwd.
In de Israëlische pers is nu ophef ontstaan over de wijze waarop EU-instanties de uitvoering willen regelen op het gebied van pluimvee en aanverwante sectoren. De EU eist een degelijk inspectiesysteem. Israël heeft dat, maar die Inspectie is bevoegd zowel in Israël zelf als in de bezette gebieden. Omdat de EU de nederzettingen als illegaal beschouwd, erkent de EU niet de authoriteit van de Inspectie buiten de “groene lijn”. Er is daar dus formeel geen inspectie.
De EU heeft nu geeist dat er per 1 september aanstaande de Israëlische Inspectie een systeem invoert waardoor gegarandeerd is dat geen illegale producten van buiten de groene lijn de EU bereiken. De Israëlische minister van Landbouw, Yair Shamir heeft de betreffende landbouwbedrijven nu een brief geschreven (waarna het dit weekend in de Israëlische pers kwam). Hij deelt mee niet anders te kunnen doen dan aan de EU-eis te gaan voldoen.
Israëlische diplomaten hebben de afgelopen maanden geprobeerd het probleem via “technische oplossingen” van tafel te krijgen, maar dat staat op het punt van mislukken. Volgens sommige journalisten heeft de militaire operatie in de Gazastrook bijgedragen aan de Europese onwil om een uitweg te zoeken. De nederzettingeneconomie zal zich nu versterkt (dit proces was al gaande) gaan richten op andere markten en afwenden van de lucratieve Europese markt. Vooral Rusland wordt belangrijker voor de bezettingslandbouw.
Volgens Israëlische bronnen maakt men zich nu ook zorgen om andere sectoren. Ma’ariv schrijft volgens middleeastmonitor: “The most worrying issue, is that the boycott will expand to include all products and services produced in the Israeli settlements inside the occupied Palestinians territories and Golan Heights.” De visverwerkende industrie wordt genoemd als het eerstvolgende doelwit van de EU.
Het hoofd van de “Jordan Valley Regional Council” David Elhayani, noemde de EU-maatregel antisemitisch.