Nieuws van 18 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 18 september 2014

Qatar: verdacht, wegens Hamas

Qatar is niet ondemocratischer, fundamentalistischer of vrouwonvriendelijker dan de rest van het Arabisch Schiereiland. Toch is er argwaan.

De skyline van Qatar, aan de Perzische Golf

De emir van Qatar is op bezoek in Duitsland. Minister van Buitenlandse Zaken, Walter Steinmeier wil zich met de kleinere politieke meningsverschillen op het Arabisch Schiereilend niet bemoeien, zegt hij in de Bondsdag. Maar: ook Qatar zal zich met de andere Arabische staten moeten verenigen op de grootste gemene deler en dat is de strijd tegen de radikale en terroristische groepen zoals ISIS “en andere”. In die laatste enigzins vage uitdrukking schuilt het probleem. Dat probleem heet Hamas. De Duitse regering lijkt het ‘probleem Hamas’ voorlopig te laten rusten, nu Qatar zich aansluit bij de anti-ISIS coalitie en bovendien goede vooruitzichten beidt voor het Duitse bedrijfsleven.

Qatar heeft zich op de conferentie in Parijs (http://jaffadok.nl/nieuws-van-16-september-2014/) aangesloten bij de Amerikaanse coalitie tegen ISIS in Irak en Syrië. Qatar ontkent beschuldigingen dat het islamitische terroristen steunt. Het heeft in Syrië wapens en geld geleverd aan de meer gematigde oppositie. Er zijn wel particuliere geldstromen naar ISIS geweest; vanuit Qatar volgens verschillende berichten veel minder dan vanuit Saoedie-Arabie. Qatar verwijt het Westen dat het weinig concreets heeft gedaan voor het verzet tegen het regiem van Assad in Syrië. De politiek van Qatar is wat dat betreft min of meer vergelijkbaar met die van Turkije.

Enkele dagen geleden werd bekend dat een paar bekende leden van de Egyptische Moslimbroederschap ‘hebben besloten het Qatar te verlaten om het land niet in verlegenheid te brengen’. Dat was onder grote druk van Egypte en Saoedie-Arabië. De regiems in deze beide landen zien de moslimbroeders als een groter gevaar dan de meer fundamentalistische salafisten. De moslimbroeders zijn over het algemeen tot politieke compromissen bereid en hechten meer waarde aan verkiezingen dan aan allianties met tribale heersers. Turkije, dat dichter bij de Qatar (en Hamas) staat en op gespannen voet leeft met Egypte, heeft zich bereid verklaard de moslimbroeders op te vangen.

Peres bij Ban Ki Moon op 23 juli j.l.: “Qatar financiert terrorisme via Hamas”

In de Arabische pers werd de laatste dagen gespeculeerd over een eventueel gedwongen vertrek van Hamasleider Khaled Meshaal die van Qatar toestemming heeft daar te verblijven en politiek acttief te zijn. Dit is inmiddels van verschillende kanten ontkend.

Jamal Abdullah, politiek analist in de Golf gaat ervan uit dat er een deal is gesloten tussen Saoedie-Arabië en Qatar voor een gezamenlijke politiek ten opzichte van ISIS en aanverwante groepen. Alle staten op het Arabisch Schiereiland vrezen de terugkeer van deze strijders en de ideologisch-religieuze gedrevenheid, die op gespannen voet staat met het gevestigde salafistische model: samenwerking tussen tribale heersers (emirs en Saoedische prinsen) en traditionele religieuze leiders.

 

bron:

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 18/09

aljazeera.com, 17/09

http://www.tagesschau.de/ausland/is-geldgeber-103.html, 24/08

 

achtergrond:

http://jaffadok.nl/golfstaten/

 

 

Tags:  HAMAS, ISIS, QATAR