Nieuws van 18 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 oktober 2014

PA naar VR; Israël slaat om zich heen

De Palestijnse Autoriteit lijkt de knoop te hebben doorgehakt en wil naar de Veiligheidsraad. Israël provoceert op de Tempelberg en valt Kerry aan.

Hebron; de Ibrahimi moskee

De PA wil eind oktober een resolutie voorleggen aan de Veiligheidsraad (VR) waarin door de VR zou worden geeist dat Israël zich binnen een duidelijke deadline terugtrekt achter de ‘groene lijn’, dat wil zeggen de grenzen van voor de veroveringen van 1967. De VS hebben zich daar tot nu toe achter de schermen hevig tegen verzet. Het internationale klimaat rond het Midden-Oosten is momenteel echter sterk in beweging, zodat verrassingen in de VR (bij andere landen dan de VS) niet uitgesloten zijn.

Kerry

Er is een hevige diplomatieke rel uitgebroken rond uitspraken door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken over een verband tussen het Israëllisch-Palestijns conflict en de opkomst van radicale bewegingen zoals ISIS. Kerry zei dat Israël de ‘Palestijnse Arabieren’ vernederde, wat ‘verlies aan waardigheid’ tot gevolg had hetgeen het recruteren van strijders voor ISIS vergemakkelijkte.

Kerry zei, refererend aan zijn gesprekken met Arabische leiders in Caïro over de wederopbouw van de Gazastrook, dat alle leiders spontaan met hem spraken over de noodzaak van een oplossing van het conflict omdat de woede daarover de werving door ISIS ten goede kwam:

There wasn’t a leader I met with in the region who didn’t raise with me spontaneously the need to try to get peace between Israel and the
Palestinians, because it was a cause of recruitment and of street anger and agitation. People need to understand the connection of that. And it has something to do with humiliation and denial and absence of dignity.

Dit leidde onmiddellijk tot woedende en enigzins beledigende reacties in Israël, ook op regeringsniveau (minister Naftali Bennett). Het lijkt erop dat de Israëlische regering John Kerry en Obama met de tussentijdse verkiezingen in de VS in zicht, neer wil zetten als deloyaal aan de joodse staat.

Oplopende spanning in Jeruzalem en Hebron

Rond het Al Aqsa complex (of: Tempelberg) blijft de spanning oplopen door beperkende maatregelen tegen moslims door Israël. Ook elders in Jeruzalem is de spanning groot. In Hebron worden de religieuze emoties opgejaagd door het leger en door kolonisten, die lijken samen te werken. Mahmoud Abbas, de Palestijnse president heeft gezegd dat joodse kolonisten de toegang tot het Al Aqsa terrein ontzegd moet worden.

In september 2000 begon de tweede Palestijnse volksopstand (2e intifada) door een provocatie van de latere premier Ariel Sharon op de Tempelberg.

bron:

maannews, 17/10

israelnationalnews, 17/10