Nieuws van 18 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 18 november 2014

Wraakactie door twee Palestijnen: vier doden. EU bijt een beetje.

Joodse terreur genegeerd. Politieke leiders openen aanval op Mahmoud Abbas.

Vanmorgen vroeg hebben twee Palestijnen in een synagoge in Jeruzalem het vuur geopend en vier (mogelijk vijf) bezoekers gedood. Vier anderen raakten gewond.De twee schutters werden doodgeschoten door de politie. Zij kwamen volgens de politie uit Oost-Jeruzalem. Er is geen zekerheid over de wapens die zijn gebruikt (Stefanie Dekker, Al jazeera).

Van verschillende kanten wordt de aanval geduid als een wraakneming voor het overheidsgeweld tegen de Israëlisch-Palestijnse bevolking in de laatste weken, dan wel voor de moord op de Palestijnse chauffeur zondagavond. De chauffeur van een bus was mishandeld en opgehangen in zijn busje. De politie verklaarde dit met zelfmoord, hetgeen het onwaarschijnlijk maakt dat actief wordt gezocht naar daders.

Dit soort verklaringen – zoals ook in het geval van de doodgeschoten man in Kafr Kana – veroorzaken extra woede onder de Palestijnse minderheid in Israël. Temeer omdat de joods-Israëlische media uitgaan van de politieverklaringen evenals leidende politici. Onder de Palestijnse minderheid neemt hierdoor het gevoel toe dat ook in Israël zelf terreur tegen Palestijnen ongestraft blijft en stilzwijgend door de autoriteiten wordt goedgekeurd.

Yuli Edelstein met de gemeenteraad van de stad New York (Mondoweiss, 2012)

De moord in de synagoge wordt nu door politici gebruikt om de president van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas af te schilderen als iemand die oproept tot terreur (‘incitement to terrorist action’). De campagne om de PA te diskwalificeren als onderhandelingspartner is enkele maanden geleden vanuit de regering begonnen. Deze campagne lijkt hetzelfde patroon te volgen als de ‘no-partner-for-peace’-campagne ten tijde van premier Ariel Sharon. Die campagne leidde tot stilstand in de ‘vredesgesprekken’ en later tot vervanging van (volgens sommige bronnen moord op) de leider van de PLO en PA, Yasser Arafat.

Knessethlid Yuli Edelstein van de Likoedpartij zei vanmorgen over Abbas: ‘Israel should not be dealing with those who aim to massacre innocent people within our holy places‘. Ook minister van Economische Zaken en leider van de steeds invloedrijker Jewish Home-partij Naftali Bennett hield Mahmoud Abbas verantwoordelijk voor geweld door Palestijnen.

Verklaring van de (EU-) ministers van Buitenlandse Zaken

De Raad van Ministers (van Buitenlandse Zaken) heeft gisteren enkele conclusies aangaande Israël/Palestina op haar website gezet. De toon is wat harder dan gebruikelijk. Zie verder de bron hieronder.

bron:

NYTimes, 18/11

al jazeera, 18/11

israelnationalnews, 18/11

jerusalem post, 18/11

Council of the European Union, Council Conclusions, 17/11