Nieuws van 18 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 18 januari 2015

Stokslagen ook pijnlijk voor bondgenoten

Vrijheid heeft bondgenoot Saoedie-Arabië nooit gekend. Pijnlijk is de ophef juist op dit moment over lijfstraffen. Zweden en Israël boos. Wolfowicz: ‘it’s the economy!’.

Saoedie-Arabië: bondgenoot onder vuur

Raif Badawi; 1.000 stokslagen door bondgenoot van het Westen

Acht leden van het Amerikaanse Congres hebben een protestbrief geschreven aan de Koning Abdullah van Saoedie-Arabië. Reden is de straf die de blogger Raif Badawi moet ondergaan wegens belediging van de islam: 1.000 stokslagen, elke week vijftig. Verder is Badawi veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Volgens al-Jaazera noemen de senatoren de straf die in het openbaar wordt uitgevoerd, barbaars en brengt die het risico met zich dat de relaties tussen de VS en Saoedie-Arabië zullen verslechteren. De senatoren benadrukken het belang van het partnerschap van hun land met Saoedie-Arabië: ‘We value the important partnership between the United States and the Kingdom of Saudi Arabia on many critical issues‘. Maar, strafrechtelijk optreden tegen burgers die op niet-gewelddadige wijze gebruik maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting zal ongelukkigerwijs (‘unfortunately‘) een bron worden van verwijdering tussen onze landen.

De tweede reeks stokslagen die Badawi vrijdag zou krijgen, is uitgesteld ‘om medische redenen’. De zaak Badawi is door Amnesty International in het nieuws gebracht. Daarbij heeft Amnesty een PR-truc toegepast. Het publiceerde een brief aan de Saoedische regering met excuses voor het feit dat Amnesty abusievelijk had gemeld dat het om 1.000 zweepslagen zou gaan. Volgens verschillende media heeft de ophef over de kwestie van de stokslagen, gelijktijdig met de ‘Charlie Hebdo’-golf geleid tot gevoeligheid over deze gang van zaken bij Westerse regeringen.

NB: Saoedie-Arabië is sinds 1973 bondgenoot van de VS en heeft zijn anti-Israëlpolitiek laten varen. De laatste jaren nemen de wrijvingen met de VS toe. Sinds een jaar wordt Saoedie-Arabië door de Israëlische regering gerekend tot de ‘gematigde landen’ in de regio waarmee constructief kan worden samengewerkt.

Rechts verhoogt minimumloon

Het Israëlische kabinet zal naar alle waarschijnlijkheid vanochtend besluiten om minimumloon te verhogen. De sociale kwestie in Israël blijft in de verkiezingen een rol spelen, in de schaduw van thema’s in de categorie veiligheid. In Israël heeft de liberale markteconomie onder veel joodse kiezers welvaartsverlies veroorzaakt. De laatste jaren ook in de lagere middenklasse. Volgens (voornamelijk Amerikaanse) polls heeft Likoed het moeilijk tegen de combinatie van Arbeiderspartij en de middenpartij van Tzipi Livni. Indien dat de trend zou blijven komt de vorming van een zeer rechts kabinet na de verkiezingen van 17 maart in gevaar. Om die reden steunt ook de nationaal-religieuze partij van Naftali Bennett het voorstel.

Hamas verheugd over actie ICC

Hamas heeft gisteren het besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) om een vooronderzoek te starten naar oorlogsmisdaden in Israël-Palestina, verwelkomd. Woordvoerder Fawzi Barhoum: ‘What is needed now is to quickly take practical steps in this direction and we are ready to provide (the court) with thousands of reports and documents that confirm the Zionist enemy has committed horrible crimes against Gaza and against our people,’.

Zweden: Israël irriteert bondgenoten

Het officiële bezoek dat de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken zou brengen aan Israël blijkt te zijn afgelast omdat zij voor haar eigen veiligheid moest zorgen. Zweden heeft deze gang van zaken gisteren naar buiten gebracht. De irritaties tussen beide landen ontstonden nadat de Zweedse regering enkele maanden geleden de staat Palestina erkende. De Zweedse minister noemt dit weekeinde de Israëlische politiek in deze kwestie ‘extremely aggressive’. Israëlische bronnen melden dat de minister ondanks signalen niet begreep dat zij niet welkom was (‘persona non grata’) en dat zij probeerde haar bezoek door te zetten.

Ynetnews citeert minister Wallstrom die zegt dat Israël bondgenoten irriteert door, ‘over-reacting to Stockholm recognizing the state of Palestine, saying its rhetoric over the issue had crossed all limits‘. Tegen het dagblad Dagens Nyheter zei Wallstrom:

‘It is unacceptable how they have been talking about us and everybody else. It [Israël] has irritated not only us, but the Americans and everyone who has anything to do with them right now’. Tot de woordenwisseling tussen de beide ministers van Buitenlandse Zaken behoorde de volgende dialoog: ”The Swedish government should understand that Middle East relations are more complex than a piece of self-assembled IKEA furniture’, Lieberman said. To this, Wallstrom responded that she ‘will be happy to send Israel FM Lieberman an IKEA flat pack to assemble. He’ll see it requires a partner, cooperation and a good manual’‘.

Analyse

In israelnationalnews analyseert Michael Wolfowicz vandaag de politiek van de nieuwe partijencombinatie Arbeiderspartij/Hatnua (van Tzipi Livni). De grote lijn van zijn analyse is dat economische hervormingen ten gunste van de armen niet verenigbaar is met de tweestaten oplossing. Die twee doelen zegt de combinatie na te zullen streven als zij aan het bewind komt. Wolfowicz schetst de enorme kosten die door zo’n oplossing op Israël zullen afkomen (niet alleen door de ontruiming van de bezette gebieden). Die zullen het onmogelijk maken om dan nog tot sociaal beleid te komen. De analyse van Wolfowicz geeft aan, a) dat binnen Likoed wordt nagedacht over de ‘armoede tijdbom’ die de stabiliteit van (joods-) Israël bedreigd en b) dat het denken over het tweestaten model (dat in zijn analyse verworpen wordt) uitgaat van een volstrekte en kostbare scheiding tussen joden en niet-joden.

Zie: http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/16319 – .VLtXNiiCgvI

bronnen:

Haaretz, 18/01

isrealnationalnews, 18/01

ynetnews, 18/01

al-jazeera, 18/01 en 16/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/saoedi-arabie-jemen/

http://jaffadok.nl/algemeen-en-collectieve-sector/