Nieuws van 18 januari 2014

Ambassadeurs op het matje

Matthew Gould (links), Brits ambassadeur in Israël (website Government UK)

Vrijdag 17 januari heeft Israël de ambassadeurs van Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië ontboden. Een zware diplomatieke stap. Minister van Buitenlandse Zaken Lieberman heeft geprotesteerd tegen de volgens zijn regering eenzijdige pro-Palestijnse opstelling van de ministers van Buitenlandse Zaken van deze landen.

De vier landen en Duitsland hadden bezwaar aangetekend tegen de recent bekend gemaakte bouwplannen in bezet gebied en de negatieve invloed die die plannen hebben op het “vredesproces”. De Duitse minister Steinmeier had dat al in Israël gedaan tijdens zijn bezoek begin deze week. Aangenomen mag worden dat Israël bij die gelegenheid zijn mening heeft overgebracht aan de Duitse minister. Lieberman (en Netanyahu) hebben de Europese opstelling hypocriet genoemd.

Mogelijk moet deze felle reactie worden gezien tegen de achtergrond van groeiend pessimisme over het eindresultaat van de gespreksronde onder leiding van Kerry en de opkomende vraag welke partij “de schuld” zal moeten krijgen van een eventuele mislukking.

bron: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/10580126/Israel-summons-UK-and-other-EU-envoys-in-diplomatic-tit-for-tat.html