Israël zeer behoedzaam tegenover ultra-orthodoxen
De minister van Economische Zaken Naftali Bennett (die ook religieuze zaken in zijn portefeuille heeft) sprak op een bijeenkomst van de Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations over de monopoliepositie van het orthodoxe rabbinaat bij het voltrekken van huwelijken voor (ook niet-religieuze) joden in Israël.
Tevens kwam aan de orde de in behandeling zijnde wetgeving die ultra-orthodoxe studenten zou verplichten om dienst te doen in het leger. De discussie over beide onderwerpen maakte duidelijk dat deze kwesties door de regering Netanyahu met fluwelen handschoenen worden aangepakt. Er zijn vooral over de kwestie van de militaire dienst binnen dat kabinet spanningen (blijkt uit andere berichten dan het hieronder genoemde).
Het verslag van de Jerusalem Post van 18 februari wekt de indruk dat de prioriteit ligt bij deelname aan de arbeidsmarkt door Yeshiva-studenten (Yeshiva: religieuze school) in plaats van dwang om het leger in te gaan. De non-participatie op de arbeidsmarkt onder het toenemend aantal ultra-orthodoxen doet een geïsoleerde, zwaar gesubsidieerde groep binnen Israël ontstaan die een zware last is voor het overheisbudget en niet productief in de economie.
Overige interessante berichten
1. De komende twee weken bezoeken kort achter elkaar Angela Merkel en David Cameron Israël. Voor Cameron is het het eerste bezoek in functie aan het land. Merkel’s bezoek past in een afspraak dat Duitse en Israëlische delegaties elkaar geregeld bezoeken. Aangenomen wordt dat tussen Londen en Berlijn afstemming plaatsvindt en dat beide druk zullen uitoefenen op Israël om tot een vergelijk te komen in de onderhandelingen met John Kerry.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4483325,00.html
2. Over een gepland archeologisch museum op een controversiële plek in Jeruzalem:
http://en.qantara.de/content/dispute-over-planned-archaeological-museum-in-jerusalem-strife-at-the-foot-of-the-temple