Nieuws van 18 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 18 augustus 2014

Crisis binnen Palestijnse delegatie

Volgens Middle East Eye reist de Palestijnse president Abbas vandaag naar Qatar voor spoedoverleg met Hamas-leider Meshaal. Vannacht loopt de wapenstilstand af.

Mahmoud Abbas en Khaled Meshaal (op 5 mei j.l.)

Volgens Haaretz zijn er serieuze meningsverschillen binnen de Palestijnse delegatie en ook binnen Hamas. Hamasleider Khaled Meshaal neemt een harder standpunt in en weigert een overeenkomst die Hamas zou uitsluiten van de (verdere) onderhandelingen over de opening van de toegangen tot de Gazastrook.

Een andere reden voor het spoedoverleg in Qatar zou zijn de aanhoudende druk vanuit Hamas op Abbas om het Statuut van Rome te ondertekenen en voor de Palestijnse regering de toegang te openen naar het Internationaal Strafhof. Dit ondanks het risico voor de organisatie om ook zelf voor dat Hof gedaagd te worden.

Israël wordt er vanuit de Palestijnse delegatie van beschuldigd in dit stadium eisen te stellen die erop zijn gericht een overeenkomst te verhinderen. Met name gaat het erom dat Israël zich nu concentreert op de ontwapening van de Palestijnse verzetsorganisaties. (nb: De EU drong op 15/08 nog eens aan op ontwapening in ruil voor werderopbouw)

De EU-Raad van ministers van BZ, eerder dit jaar met John Kerry

Israëlische bronnen geven aan te twijfelen aan de haalbaarheid van een overeenkomst voor de deadline. Men zou dan in geval van het uitblijven van nieuwe raketbeschietingen vanuit de Gazstrook overwegen om zelf geen aanvallen uit te voeren: “… if the fire does not resume but no agreement is reached, we will examine whether we can come to some other arrangement and provide humanitarian assistance to the people of Gaza.”

 

Het aantal doden in Gaza ligt nu op 2016. Het aantal gewonden op rond de 10.000.

bron:

middleeasteye, 18/08

https://twitter.com/MaanNewsAgency/status/501319907024179200