Nieuws van 17 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 september 2014

Israël: rel tussen ministers, rabbi, ex-topspion

Sinds vanmorgen rollen de ministers van Defensie en van Economische Zaken, de ex-opperrabbijn van het leger het ex-hoofd van de Shin Beth over elkaar heen.

De tunnels, nu inzet van een politiek gevecht.

Het begon met een beschuldiging uit de koker van minister van Defensie Moshe Ya’lon aan het adres van minister Naftali Bennett en rabbi Ronski. Deze laatste heeft als geestelijk leider 45 jaar in het leger heeft gediend, op het laatst in de rang van generaal. Bennett zou overheidsgeld naar de yeshiva (religieuze school, in Itamar) van Ronski hebben geleid. Achter deze beschuldiging school het punt waar het werkelijk om ging: informatie over de Hamas-tunnels waarmee Bennett de premier en de minister van Defensie tijdens de Gaza-oorlog in het nauw bracht zou Bennett gekregen hebben van Ronski.

Het conflict wordt in de Israëlische media openlijk en hard uitgevochten. Yuval Diskin, een ex-hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, steunt Bennett met een explosief verhaal. Hij geeft deze minister gelijk met zijn poging om tijdens deze oorlog langs andere weg informatie te vergaren (in dit geval omtrent de ‘dreiging van de tunnels’). Hij beweert dat zelfs de leden van het veiligheidskabinet (een selectie uit de hele ministerraad) cruciale informatie vaak niet krijgen tijdens militaire operaties.

Tijdens de Gaza operatie werd premier Netanyahoe voortdurend aangevallen, vooral door Bennett. De kern van de aanvallen was: de premier en zijn minister van Defensie zijn te ‘soft’. Eerst ging het om wel of niet een grondoffensief in Gaza. Dat kwam er uiteindelijk. Daarna ging het om het wel of niet voortzetten van de bombardementen ‘totdat Hamas volledig was vernietigd’. In de laatste fase was de discussie of Israël wel of niet moest onderhandelen.

Naftali Bennett: verdergaande ambitie.

Op de achtergrond speelt het gegeven dat grondoffensieven in Gaza (en overigens ook in Zuid-Libanon) vanwege het gewapend verzet, niet meer mogelijk zijn zonder aanzienlijke verliezen aan Israëlische kant. Iedere regering weet dat zij daarvoor achteraf de politieke rekening krijgt gepresenteerd.

Nb: Het vandaag uitgebarsten conflict betekent in de eerste plaats een bevestiging dat de uiterst rechtse Naftali Bennett in feite het leiderschap van Netanyahoe uitdaagt. De politieke aanval komt van rechts. Dat betekent in essentie de eis dat Netanyahoe en zijn regering op een hardere lijn tegenover de Palestijnen overgaan en zich minder van de buitenwereld (VS en vooral EU) aantrekken. Daarmee is dit tevens een voorpostengevecht voor de komende onderhandelingen rond Gaza die 25 september officieel weer beginnen (maar waarschijnlijk al gaande zijn).

 

bron:

israelnationalnews, 17/09

 

 

Tags:  bennett, GAZA, TUNNELS