Nieuws van 17 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 oktober 2014

PA worstelt in de Veiligheidsraad

De Palestijnse Autoriteit (PA) probeert in de Veiligheidsraad tenminste negen stemmen te winnen voor een deadline voor vertrek van Israël uit de bezette gebieden.

Het blijft onrustig in Jeruzalem. Knesseth lid Haneen Zoabi onder de demonstranten.

Zeven van de vijftien leden van de Veiligheidsraad (VR) zullen zoals het er nu naar uitziet voor de PA-resolutie stemmen. De resolutie houdt in dat aan Israël de eis wordt gesteld dat het zich uiterlijk in november 2016 terugtrekt achter de grenzen van voor de veroveringen van 1967. De PA probeert nu Frankrijk en Luxenburg (tijdelijk lid) achter de resolutie te krijgen.

Als het voorstel een meerderheid krijgt kan het alsnog worden getorpedeerd door een van de permanente leden van de VR. Algemeen wordt verwacht dat de VS dat zullen doen. De PA gaat in feite uit van die afloop, maar heeft al aangekondigd dat hij dan toe zal treden tot het Verdrag van Rome. Daarmee krijgt de PA de mogelijkheid om bij het Internationale Strafhof een aanklacht in te dienen tegen Israël wegens oorlogsmisdaden (in de Gazastrook). Dat zou door Israël en de VS hoog worden opgenomen.

Een neveneffect zal zijn dat dan waarschijnlijk ook tegen Hamas een aanklacht zal worden ingediend wegens oorlogsmisdaden (het afschieten van raketten die burgers kunnen raken). In augustus j.l. hebben de huidige PA en Hamas daarover overleg gevoerd. Hamas heeft toe zijn fiat gegeven aan de gang naar het Strafhof.

Frankrijk volgt niet Engeland

In de Europese discussie over het wel of nog niet erkennen van de Palestijnse staat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken de boot voorlopig afgehouden. Frankrijk wil geen ‘symbolische daad’ maar een erkenning op een tijdstip waarop dat ‘een nuttige stap is naar een oplossing’. Dit wijkt nauwelijks af van de opstelling van de Britse regering. Het verschil is dat de Franse sociaal democraten in de regering zitten en dat bovendien het Franse parlement van minder betekenis is dan het Britse, zeker waar het gaat om de buitenlandse politiek.

bron:

dailystar, 16/10

israelnationalnews, 16/10

palestinechronicle, 15/10