Nieuws van 17 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 november 2014

‘Joodse staat’ in beton gegoten

Israëlisch kabinet waarschijnlijk voor verankering joodse staat. Weer moord in Oost-Jeruzalem. Golfstaten twisten over terrorisme.

Wet joodse staat

Verenigd in vrees voor parlementair systeem: Generaal al-Sisi van Egypte en koning Abdullah van Saoedie-Arabië (foto: justthetruth)

Een onderraad van de Israëlische ministerraad zal zich waarschijnlijk in meerderheid uitspreken voor een wet die vastlegt dat Israël een joodse staat is. Een onderdeel van de wet is dat het Hebreeuws de officiële landstaal is. Het wetsvoorstel komt uit Likoedkringen. Minister van Justitie Livni is tegen. Joods Israël ziet het land al sinds de oprichting in 1948 als joodse staat. De discriminering van niet-joden, met name de Israëlisch-Palestijnse minderheid (circa 1,2 miljoen inwoners) is sindsdien in tientallen wetten en vele bestuursmaatregelen vastgelegd.

De betekenis van dit wetsontwerp is niettemin aanzienlijk. Het is naar de Israëlische Palestijnen een signaal dat zij nimmer volwaardige burgers zullen worden in Israël, ook niet als er daarnaast een Palestijnse staat zou ontstaan. Het is naar de Palestijnse Autoriteit (PA) een signaal van ‘buigen of barsten’. Voor de PA is erkenning van Israël als joodse staat politieke zelfmoord. (NB: De PLO en daarmee de PA, heeft Israël als staat al in 1988 erkend en heeft dat begin jaren ’90 nogmaals vastgelegd in correspondentie met Israël)

De wet zou tevens de Wet op de Terugkeer van een fundament voorzien. Deze wet legt vast dat joden uit alle landen Israëliër kunnen worden ongeacht of zij aanwijsbaar voorouders hebben in het land, terwijl dat voor Palestijnen die in recente tijd het land zijn ontvlucht, niet geldt.

Busschauffeur opgehangen

De Palestijnse bestuurder van een bus is gisteren in de wijk Ras al-Amud in Oost-Jeruzalem door joodse kolonisten overvallen en opgehangen in zijn bus. De 32-jarige Hassan Yousef Rammouni was op weg van zijn werk naar huis. Elders in Oost-Jeruzalem werd een joodse man aangevallen en licht gewond. De politie verklaarde dat de (ontvluchte) dader ‘duidelijk een Arabier’ was. De moord op de buschauffeur vindt plaats in een situatie die nog steeds onrustig is na de moord op de Israëlische Palestijn Khair al-Din Hamdan. Nog steeds zijn er demonstraties naar aanleiding van de officiële verklaring dat al-Din Hamdan de politie aanviel. Beelden die vervolgens opdoken laten zien dat het om een standrechtelijke executie ging. Ook de behandeling van de op dat moment zwaar gewonde man hebben woede in Palestijns Israël gewekt.

Golfstaten ruzieën over ‘terrorisme’

Qatar en de overige staten die zijn verenigd in de Gulf Cooperation Council (GCC) doen pogingen om hun conflict over ‘de strijd tegen het terrorisme’ bij te leggen. De overige staaten waaronder Saoedie-Arabië, willen dat ook Qatar ertoe over gaat om de moslimbroederschappen in de Arabische landen tot ‘terroristische organisaties’ te verklaren. De moslimbroederschappen hebben niet overal hetzelfde programma. Enkele gemeenschappelijke kenmerken zijn: tegen Amerikaanse inmenging in het Midden-Oosten; Israël niet alleen met woorden veroordelen; steun voor Hamas; minder fundamentalistisch dan de door Saoedie-Arabië gefinancierde salafisten; geniegd om langs parlementaire weg in de regering te komen. De moslimbroederschappen worden door de absolutistische heersers in de Golfstaten als een grote bedreiging gezien voor hun positie.

Een recente opiniepeiling toonde dat in Saoedie-Arabië, Koeweit en de kleine Golfstaten veel steun bestaat voor de daar fel bestreden Moslimbroederschappen: respectievelijk 31%, 34% en 29%. De steun voor de Palestijnse Hamas is respectievelijk 52%, 53% en 44%.

bron:

middleeasteye, 17/11 en 16/11

presstv, 17/11

achtergrond:

http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/new-poll-shows-majority-of-saudis-kuwaitis-emiratis-reject-isis-back-two-st

http://jaffadok.nl/egypte/

http://jaffadok.nl/saoedi-arabie-jemen/