Nieuws van 17 juni 2014

Scherpe toon Israël tegen Europa

Israël is boos over verklaring van EU – Arabische Liga top. De EU en de Arabische Liga ontmoetten elkaar in Athene, voor de derde maal.

De gezamenlijke verklaring wijkt niet fundamenteel af van bekende EU-posities. Toch reflecteert hij op enkele onderdelen de meer kritische houding ten opzichte van Israël na het mislukken van de vredesbesprekingen in april j.l. Op deze aspecten richt zich de Israëlische kritiek. De EU-ambassadeur in Israël werd op het matje geroepen.

Lars Faaborg Andersen, ambassadeur vd EU in Israël.

De verklaring bevat bijvoorbeeld:

  1. het “strategisch belang” van het Arabisch Vredesinitiatief (uit 2002, nooit door Israël opgepakt)
  2. geen wijziging van de grenzen van 1967 tenzij beide partijen wijzigingen overeenkomen; dit geldt expliciet ook voor Jeruzalem (dat door Israël in 1980 is geannexeerd)
  3. een verwelkoming van de gezamenlijke Fatah – Hamas regering als belangrijke stap op weg naar herstel van de eenheid van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, hetgeen als belangrijk element wordt beschouwd voor een twee-staten oplossing
  4. een verwijzing naar het belang van streven naar een kernwapenvrij Midden-Oosten.

Verder bevat de verklaring onder meer de uitspraak:
“(…) that Israeli settlements, the separation barrier built anywhere in the occupied Palestinian territory, home demolitions and evictions are illegal under international law and constitute obstacles for peace and they endanger the viability of the two-state solution.”

bron: http://www.timesofisrael.com/israel-summons-eu-envoy-over-blatantly-one-sided-declaration/

achtergrond:

www.jaffadok.nl/algemeen-3