Nieuws van 17 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 januari 2015

ICC begint verrassend

Internationaal Strafhof begint met een voorbereidend onderzoek naar oorlogsmisdaden door Israël. Religieuze leiders zoeken evenwicht ‘vrijheid van meningsuiting’

ICC gaat aan de slag

Fatou Bensouda verrast vriend en vijand

Verrassend snel heeft de openbare aanklager Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof (ICC) gereageerd op de toetreding van Palestina tot het Verdrag van Rome. Hoewel de staat Palestina pas op 1 april aanstaande aansluiting vindt bij het Hof, is gisteren een voorbereidend onderzoek begonnen naar mogelijke oorlogsmisdaden door Israël. Zo’n onderzoek houdt geen beslissing in over wel of niet vervolgen. Het voorbereidend onderzoek kan tot een volledig onderzoek leiden, maakte het bureau van mw. Bensouda bekend. Ook als na maart een besluit tot vervolging zou worden genomen, kan de weg naar een feitelijke zaak voor het Hof nog lang zijn. NB: Bensouda voorkomt met haar snelle besluit voorlopig speculaties over de mate waarin zij zich bij haar beslissingen onder druk laat zetten door Westerse regeringen, met name die van de VS.

Het voorbereidend onderzoek heeft tot doel om feiten te verzamelen. Daarbij gaat het nu om eventuele schendingen van het internationaal recht in de bezette gebieden en met name de Gazastrook, sinds 13 juni 2014. Ook de bouw van nederzettingen in de bezette gebieden kan onderwerp worden van dit onderzoek. De openbare aanklager omschrijft het voorbereidend onderzoek als volgt: ‘A preliminary examination is not an investigation but a process of examining the information available in order to reach a fully informed determination on whether there is a reasonable basis to proceed with a (full) investigation‘.

16/01 http://mondoweiss.net/2015/01/palestinians-another-resolution

Kritiek door VS op ICC

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington heeft bekend gemaakt dat de VS het zeer oneens zijn met de stap van het ICC. In de eerste plaats omdat Palestina volgens de Amerikaanse regering geen staat is en dus geen toegang behoort te hebben tot het Hof. In de tweede plaats omdat de VS van mening zijn dat geschillen door directe onderhandelingen moeten worden opgelost en niet door eenzijdige stappen door de afzonderlijke partijen. De VS willen het vredesoverleg binnen het kader van de Oslo Akkoorden voortzetten.

17/01 http://www.jpost.com/Breaking-News/US-says-it-strongly-disagrees-with-ICC-move-388017

Israël woedend

Avigdor Lieberman, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken riep op tot ontmanteling van het ICC. Hij noemde de beslissing van Bensouda schandalig: ‘a scandalous decision whose only goal is to try and harm Israel’s right to defend itself against terror‘. Het Hof is hypocriet en stimuleert terreur, aldus de minister van Buitenlandse Zaken. Premier Netanyahoe noemt het ICC ‘een deel van het probleem’ en niet van de oplossing: ‘Unfortunately, this makes the court part of the problem and not part of the solution‘. Israël is (evenals de VS) geen partij in het Verdrag van Rome en heeft dus geen toegang tot het Hof.

Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit (PA) verklaarde zich tevreden met het besluit. Hij sprak het vertrouwen uit dat dit voorbereidend onderzoek zou leiden tot een volledig onderzoek. De gang van de PA naar het ICC wordt gezien als een strategiewijziging, waarbij de PA de onderhandelingen met Israël wil internationaliseren en weg wil trekken uit de bilaterale sfeer (Israël – PA) onder supervisie van Washington.

16/01 http://www.timesofisrael.com/icc-prosecutor-opens-probe-into-alleged-israeli-war-crimes/ – ixzz3P3UpHaDa

Woordenstrijd Turkije-Israël voortgezet

De felle woordenstrijd tussen de regeringen van Turkije en Israël is gisteren voortgezet. Premier Davutoglu van Turkije die eerder had gezegd dat premier Netanyahoe oorlogsmisdaden had begaan, beschuldigde Israël er nu van te trachten met provocaties de moslimwereld te radicaliseren. ‘These provocations create frustration in the Muslim world and are becoming one of the reasons why these radical trends [aanslagen als in Parijs] are emerging,’. Davutoglu zei dat vrede en orde in het Midden-Oosten vereisen dat het Israëlisch-Palestijns conflict moet worden opgelost.

16/01 The Times of Israel http://www.timesofisrael.com/turkish-pm-says-netanyahu-same-as-paris-terrorists-2/ – ixzz3P3XDrhzR

Religieuze leiders vragen respect voor religie

Palestijnse religieuze leiders tegen provoceren religieuze strijd

Paus Franciscus heeft, op reis naar de Filippijnen, gezegd dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting. Hij wees in het bijzonder op het beledigingen in de religieuze sfeer en het belachelijk maken van iemands geloof. Het principe van de vrijheid van meningsuiting houdt niet alleen een fundamenteel mensenrecht in maar ook een plicht om uitdrukkelijk het algemeen belang te dienen: ‘a duty to speak one’s mind for the sake of the common good‘. Als iemand een ander op een zeer gevoelig punt beledigd, dan kan hij een klap terug verwachten, aldus de paus: ‘It’s normal. You cannot provoke. You cannot insult the faith of others. You cannot make fun of the faith of others‘.

In Jeruzalem hebben twee Palestijnse religieuze leiders in grote lijnen hetzelfde gezegd. Sheikh Ikrema Sabri, hoofd van de hoge raad van de islam en Atallah Hanna, de Grieks Orthodoxe aartsbisschop van Sebastia veroordeelden het besluit van het blad Charlie Hebdo om de omstreden cartoons te herdrukken. Hanna die de aanslagen nogmaals veroordeelde noemde de cartoons een andere vorm van terrorisme. Hij stelde dat sommige ‘partijen’ een religieuze strijd willen provoceren: ‘there are some parties in the world seeking to stir up religious strife,’.

16/01 http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=69669

Obama in de aanval over Iran

Op bezoek bij de Britse premier Cameron, heeft president Obama tijdens een gezamenlijke persconferentie Congresleden in Washington op het hart gedrukt om af te zien van wetgeving die beoogt om zwaardere sancties tegen Iran in te stellen. Vooral de republikeinen in het Congres willen daarmee in samenwerking met Israël, een overeenkomst met Iran voorkomen. Een dergelijke wetgeving kan de pogingen van zijn regering teniet doen om met vreedzame middelen Iran te doen afzien van het maken van een atoomwapen, aldus de president in kennelijke harmonie met de Britse premier. Hij zou elke wet met een veto treffen, ‘that would “undercut,” “undermine” and “set back” the nuclear talks, now a year old and facing a deadline in March for diplomats to reach a political agreement‘.

16/01 http://www.jpost.com/Middle-East/Obama-Cameron-reject-calls-for-more-Iran-sanctions-now-388001