Nieuws van 17 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 februari 2015

Hebron: tweede tijdbom rond 3 maart

Bezoek van de premier aan Hebron beschouwd als een lont in het kruidvat. Hezbollah nu ook actief in Irak. Israël en Europa trekken aan joden.

Bezoek Netanyahoe aan Hebron, ‘tijdbom’

Premier Netanyahoe zal waarschijnlijk onmiddellijk na zijn voorgenomen speech in Washington op 3 maart, de stad Hebron in de bezette gebieden bezoeken. In deze stad wordt de bewegingsvrijheid van tienduizenden Palestijnen al jarenlang ernstig beperkt ten behoeve van enkele honderden extremistische joden. Het bezoek staat op gespannen voet met afspraken die in de jaren ’90 over de stad zijn gemaakt. Bovendien vindt de aankondiging van het bezoek plaats juist nu de voorbereidingen gaande zijn voor de herdenking van massamoord bij de Ibrahimi Moskee. De Palestijnse Autoriteit noemt het bezoek een tijdbom. In Washington wordt de speech op 3 maart in het Congres beschouwd als een tijdbom in de relatie met de Amerikaanse regering.

Baruch Goldstein, in januari 1994 nog voorgedragen voor de rang van majoor in het Israëlische leger

Op 25 februari 1994 drong de joodse, uit de VS afkomstige extremist Baruch Goldstein de moskee binnen en vermoordde tientallen Palestijnen. De herinnering aan de gebeurtenissen maakt veel emoties los. Na de moord werd gedurende twee weken een avondklok ingesteld voor de 120.000 Palestijnen van Hebron, terwijl de 400 radicale joodse inwoners vrij konden rondlopen. Het graf van Goldstein (hij werd in de moskee doodgeslagen met een brandblusser) is een bedevaartsoord. Een bron binnen de Palestijnse veiligheidsdienst wordt door Maan News geciteerd: ‘Netanyahu lit the wick (lont) of a big bomb in Hebron, and we do not know when or where it will explode‘.

Hezbollah: Israël steunt IS(IS)

De leider van de Libanese Hezbollah, Hassan Nasrallah, heeft volgens (o.a.) de Jerusalem Post gezegd dat de organisatie ook actief is in Irak: ‘We may not have spoken about Iraq before, but we have a limited presence because of the sensitive phase that Iraq is going through‘. Nasrallah riep Arabieren op tot eenheid in de strijd tegen de soennitische jihadisten. Hij stelt dat IS(IS) wordt gesteund door Israël (zie ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-16-februari-2015/). Volgens Nasrallah hebben lokale stammen in Irak die zich tegen ISIS keerden, dat gedaan los van de VS. Zij zouden tot op heden ook geen wapens krijgen van de VS. Die worden hen geleverd door Iran (bondgenoot van Hezbollah). Het vermoeden in het Westen dat Hezbollah in Irak actief is ontstond eind 2014. De mededeling van Hezbollah illustreert de snelle internationalisering van de legers van de shiitische as, die bestaat uit Hezbollah, Iran en Syrië.

Olie-exploratie op Golan Hoogvlakte begonnen

Het bedrijf Afek Oil and Gas is begonnen met het oppompen van olie onder de Golan Hoogvlakte. De Golan is door Israël veroverd op Syrië in 1967. De streek werd vrijwel onmiddellijk daarna etnisch gezuiverd van Palestijnen door de toenmalige Labourregering in samenwerking met de militaire top. Syrië slaagde er tijdens de oorlog van 1973 niet in de Golan terug te veroveren. Internationaal (ook door de EU) wordt de Golan beschouwd als bezet gebied.

Netanyahoe: ‘joden vertrek!’ Merkel, Hollande: ‘blijf!’

Na de aanslag in Denemarken heeft premier Netanyahoe zijn oproep aan de Europese joden herhaald, om te emigreren naar Israël. Hij riep op tot massa-immigratie in Israël: ‘We are preparing and calling for the absorption of mass immigration from Europe‘. Israël heeft volgens de premier €39,5 mln. apart gezet, ‘to encourage the absorption of immigrants from France, Belgium and Ukraine‘.

In reactie op de herhaalde oproepen van Netanyahoe en andere Israëlische politici om Europa te verlaten, hebben bondskanselier Merkel en president Hollande de joden in hun land ‘bescherming en solidariteit’ toegezegd. Zij keerden zich hiermee tegen het propaganda offensief uit Israël.

Jewish Agency: geen toekomst voor joden in Europa

Ook in discussie: welke toekomst voor Palestijnen in Israël?

De voorzitter van het Jewish Agency, Nathan Sharansky, wil meer geld van de regering voor de emigratie uit Europa. Hij verwacht in 2015 15.000 immigranten in Israël. Sharansky wil ook een lange termijn aanpak omdat anders gevaar zou dreigen dat joden vertrekken naar de VS, Canada of Australië. Volgens Sharansky concurreert Israël met die landen. Israel National News spreekt van een, ‘ongoing government program to bring French Jews home. France has been named as the West’s most dangerous country for Jews,‘. Sharansky voorspelt dat joden het in Europa steeds moeilijker krijgen om twee redenen. Ten eerste de toenemende kracht van de moslimgemeenschappen in Europa. Ten tweede door de toenemende ‘haat tegen Israël’ bij de progressieve (liberal) gemeenschap in dit werelddeel.

bronnen:

Maan News, 17/02

Times of Israel, 17/02

Jerusalem Post, 17/02

israelnationalnews, 17/02

achtergrond: