Nieuws van 17 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 december 2014

VS/EU: wel/niet wachten op Israëlische politiek

De woorden van VS- en EU-diplomaten dekken elkaar voor 90%, maar de timing begint uiteen te lopen. Israël ontdekt de economie als verkiezingsthema.

Woensdag: veel aan de hand

Het Europees Parlement stemt vandaag over een motie met betrekking tot de erkenning van Palestina. Een motie uit de hoek van de sociaal democraten, Groenen, etc. die oproept tot snelle erkenning van Palestina zal het niet redden. In plaats daarvan zal het parlement waarschijnlijk stemmen voor een motie waarvan de kern is: ‘[Het Europees Parlement] supports in principle recognition of Palestinian statehood and the two-state solution, and believes these should go hand in hand with the development of peace talks, which should be advanced.’

John Kerry dicht naast Laurent Fabius, die aanvoelt hoe de wind waait in Europa.

VR-resolutie

Er zijn nog geen definitieve beslissingen genomen over de mogelijke Veiligheidsraad (VR) resolutie. De VS hebben nog niet laten weten of zij hun veto zullen inzetten. De Palestijnen praten vandaag met John Kerry. Op de Fransen is ingepraat door premier Netanyahoe en oud-president Peres, maar zij hebben hun ontwerp-resolutie niet ingetrokken. Die richt zich op een deadline van twee jaar voor het onderhandelen over een Palestijnse staat, waarbij vooraf (door de VR) enkele randvoorwaarden worden meegegeven.

EU: Hamas van de terreurlijst?

In Gaza: diplomatie is ver weg

De Jerusalem Post brengt kort het bericht dat de EU zou overwegen om Hamas te schrappen van de lijst van terroristische organisaties: ‘The European Union is expected to remove Hamas from its list of terrorist groups, Western officials confirmed.’ De niet met naam genoemde functionarissen zeiden dat, ‘the EU courts will in all likelihood accept the Islamist organization’s appeal to remove its designation as a terrorist entity‘. Inmiddels (vanmorgen) heeft het Europese Hof van Justitie Hamas op technische gronden van de terreurlijst gehaald. Het Hof doet daarmee niet een ‘politieke’ uitspraak pro of contra het handhaven van Hamas op de lijst. Het Hof vraagt nu de EU om argumenten te geven om Hamas op die lijst te handhaven. Bovendien is de EU verplicht op plaatsing op de lijst elk half jaar te evalueren. Hiermee is de discussie wel geopend. In Israël is geschokt gereageerd. Een ‘erkenning’ van Hamas als een niet-terroristische organisatie en gesprekspartner zou een frontale aanvaring betekenen met Israël en de VS en lijkt op korte termijn niet waarschijnlijk.

Ruzie rond de 4e Conventie

Zwitserland heeft de landen die in 1949 de Vierde Conventie van Genève hebben ondertekend, uitgenodigd voor een korte vergadering. Israël is fel tegen de bijeenkomst (‘the High Contracting Parties of the Fourth Geneva Convention’), maar is er niet in geslaagd om de Europese landen weg te houden uit Genève. De Conventie legt de verplichtingen vast die een bezettend land – zoals Israël in de bezette gebieden – heeft tegenover de bevolking van zo’n gebied. Israël verwacht daar een breed gedragen kritiek op zijn beleid in de Westelijke Jordaanoever, maar ook in Oost-Jeruzalem en de Gazastrook die volgens de 4e Conventie bezet gebied zijn. De VS, Canada en Australië boycotten de bijeenkomst. Zij bevinden zich in het gezelschap van Ruanda. Canada heeft opmerkelijk fel gereageerd op het bijeenroepen van de verdragspartijen.

Thema economie in verkiezingsstrijd

Zojuist is door het Israëlische Taub Center for Social Policy het jaarlijkse ‘State of the Nation report‘ naar buiten gebracht. Hierin wordt getoond dat vrij aanzienlijke delen van de bevolking economische problemen hebben. Huisvestingskosten komen naar voren als grootste zorg. In oplopende mate van ernst: groepen niet-orthodoxe joden, de ‘moslims’, de ultra-orthodoxe joden (de haredi). De staat betaalt grote compensatiebedragen (subsidies) aan de haredi.

De stijging van de kosten van huisvesting in de periode 2003 tot 2013 kwam 53% uit boven de gemiddelde prijsstijging. Een belangrijke oorzaak wordt gevormd door de bureaucratische processen rond woningbouwprojecten. Daarbij is de machtspositie van de Israel Land Authority een obstakel. Het gehele proces duurt gemiddeld 13 jaar, waarvan er twee besteed worden aan het daadwerkelijk bouwen. Dit steekt scherp af tegen de subsidies en ook de voortvarendheid bij de kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever.

Kahlon: economische hervormingen

De politicus Moshe Kahlon heeft de partij Koolanu opgericht. Het belang van de ex-Likoed politicus zit hem op dit moment in het pleidooi dat hij houdt voor hervormingen die de economie en de welvaartsverdeling in beweging moeten brengen. Een deel van de Likoed achterban lijdt onder de economische ongelijkheid, maar volgt de leiders in de (dure) bezettingspolitiek. Kahlon wil economische monopolies breken. Hij richt zijn pijlen vooral op de Israel Land Authority (ILA) en op machtsconcentraties in de Israëlische vrije markteconomie. De ILA bezit 94% van het land in Israël. In de ‘vrije markt’ zijn 2.542 bedrijven in bezit van 31 conglomeraten. Ook Kahlon raakt niet aan de grote thema’s van oorlog en vrede maar hij snijdt wel een onderliggend probleem aan.

bron:

jpost, 17/12

israelnationalnews, 17/12

trouw.nl, 17/12