Nieuws van 17 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 augustus 2014

Onderhandelingen: nog twee dagen

Vandaag gaan in Caïro de Israëlische en Palestijnse delegaties weer aan tafel. Elk woord dat nu naar buiten komt is deel van de onderhandelingen.

Doorstart EUBAM Rafah? (“Bereits 2006 und 2009 gab es den Versuch, deutsche Soldaten in den Gazastreifen zu locken”)

Dinsdag verloopt de termijn van het staakt-het-vuren voor vijf dagen dat woensdagnacht werd overeen gekomen. De signalen vanuit de delegaties gaan niet over feiten maar over posities. De Palestijnse Autoriteit die deel uitmaakt van de Palestijnse delegatie uit zich optimistisch. Mahmoud Abbas heeft veel te winnen bij een overeenstemming. Daarbij zullen Israël en Egypte hem (waarschijnlijk) prijzen als “verantwoordelijke, gematigde Palestijn” en in de komende tijd ook deels afhankelijk worden van het succes van zijn pogingen om zijn macht in de Gazastrook uit te breiden.

De Hamas woordvoerder is terughoudend over de kans op succes. Voor het geval er geen overeenstemming mocht komen dreigt het verzet in Gaza met een voortzetting van de oorlog, “die het Israëlische leger zal uitputten”. Daarmee doelt men op het zwakke punt van Israël dat tijdens de jongste operatie naar boven is gekomen: een grondoffensief is eigenlijk militair geen optie meer omdat de militaire tak van Hamas te goed is georganiseerd. Voor de vernietiging van het gewapend verzet is een massamoord nodig op een schaal (het leger zou met extreem geweld de zeer dicht bevolkte steden van de Gazastrook binnen moeten trekken) die door de VS niet meer wordt geaccepteerd.

Israël houdt zich op de vlakte dezer dagen. Wellicht omdat dreigen met veel geweld de VS en de EU verder zou irriteren. Anderzijds zouden meer gematigde, taktische uitlatingen, zoals die eerder kwamen van minister Livni, de op oorlog gerichte krachten aan het thuisfront (Bennett, Lieberman) provoceren tot verklaringen die de verdeeldheid binnen de regering (weer) naar buiten brengen.

Egypte heeft veel te winnen bij een overeenkomst waarbij het generaalsregiem zich als de bemiddelaar kan profileren. Die rol krijgt des te meer profiel door de opvallende positie in de zijlijn die Amerika momenteel vervult.

Doorstart EUBAM Rafah? (“Bereits 2006 und 2009 gab es den Versuch, deutsche Soldaten in den Gazastreifen zu locken”)

De Europese Unie herhaalt dat zij bereid is de oude grensbewakingsrol (in 2005 gestart aan de grens met Egypte, in 2007 gestopt toen Hamas de Gazastrook “overnam”) weer op zich te nemen. Bovendien biedt de EU aan veiligheidsfunctionarissen van de Palestijnse Autoriteit te trainen voor bewaking van de grenzen van de Strook. Tot tevredenheid van Israël benadrukt de EU de wens tot ontwapening “van de Gazastrook”.

 

bron:

http://english.alwatanvoice.com/news/2014/08/17/579126.html

dailystar (Libanon)

https://www.facebook.com/Channel4News/posts/10152253362666939

http://flying-ducks.eu/index.php/Thread/997-Deutsche-Soldaten-sollen-in-den-Gazastreifen/

achtergrond:

http://jaffadok.nl/gaza-bevolking/

Tags:  GAZA