Jeruzalem: begin laatste fase?
In Oost-Jeruzalem gaat het nu om het bezetten van strategische punten door joodse religieuze extremisten als voorhoede. Yalon ‘praat niet meer over een Palestijnse staat’.
Het voor moslims heilige Al Aqsa complex op wat de Israëlische joden de Tempelberg noemen, blijft het toneel van dagelijks geweld. Het harde optreden van de politie tegen Palestijnen in dit deel van Oost-Jeruzalem heeft de ‘stille derde intifada’ niet kunnen stoppen. Provocaties van extremisten en toegangsverboden voor Moslims die willen bidden zijn olie op het vuur. De escalatie door de Israëlische overheid zorgt er volgens de Palestijnse activist Esam Baker voor dat de situatie alle andere problemen begint te overstijgen: is crossing every red line in our priorities
Ook gisteren werd er gevochten rond de heilige plaatsen. Drie Palestijnen raakten gewond. In de ochtend werd het voor Palestijnen onder de vijftig jaar verboden om de Al Aqsa moskee te betreden. De charges van de politie op het terrein van het heiligdom zijn volgens Palestijnen provocatief en gericht op vernedering. Op 8 en 13 oktober vonden zware gevechten plaats. Maar gemeld wordt dat er sinds deze zomer vrijwel elke nacht sprake is van geweld, waarbij vaak ook de Jerusalem Light Rail het doelwit is. Er zijn honderden Palestijnen gearresteerd
Een destructief fenomeen zijn de particuliere joods-religieuze organisaties die op strategische punten huizen ‘kopen’, archeologische opgravingen beginnen, etcetera. Toch is het aantal van hen in de laatste twintig jaar slechts toegenomen van 1.400 tot 2.600. Het gevaar zit hem echter in de ideologische gedrevenheid van deze mensen en de steun die zij openlijk krijgen van de politie. Er wordt gesproken (Daniel Seidemann) van de ‘Hebronisatie’ van Oost-Jeruzalem.
Het ziet ernaar uit dat de Israëlische politiek achter de extremisten staat. Minister van Defensie Moshe Yalon wil het niet meer hebben over ‘een Palestijnse staat’, maar alleen over ‘autonomie’. Dat deel van de politiek, bijvoorbeeld binnen de Arbeidspartij, dat zich mede laat leiden door het imago van Israël in Europa en de VS lijkt volledig overruled te worden. Zowel in Oost-Jeruzalem als elders in de bezette gebieden is het optreden van het leger en de politie eerder een aanvulling op het kolonistengeweld dan gericht op herstel van de orde. Deze verharding van de Israëlische politiek (ook in de zin van het geen rekening meer houden met de wens van Westerse regeringen om een ‘vredesproces’ in gang te houden) is in mei van dit jaar in gang gezet. De officiële aanleiding was toen het totstandkomen van de Palestijnse eenheidsregering van Fatah en Hamas.
Bezet Oost-Jeruzalem is de ‘hoofdprijs’ van een zelfstandige Palestijnse staat. Zonder Oost-Jeruzalem is zo’n staat economisch en cultureel niet levensvatbaar. Bovendien vervult het Al Aqsa complex zowel voor Palestijnen als voor moslims in de hele Arabische wereld en daarbuiten, een zeer belangrijke symbolische functie. De lijn die de regering en de kolonisten nu volgen in Oost-Jeruzalem en rond het Al Aqsa complex dreigt de religieuze dimensie van het conflict meer gewicht te geven. Esam Baker: We are here today to send a message to the international community to protect the al-Aqsa mosque and Jerusalem city.
bron:
israelnationalnews, 16/10
presstv, 15/10
aljazeera, 13/10