Nieuws van 16 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 november 2014

Israëlkritiek onder vuur

VS steunen associatie Israëlkritiek met antisemitisme, in Europa. In Duitsland raakt Die Linke verscheurd door deze associatie. Netanyahoe stookt een vuurtje op.

VS-diplomaten: stijging antisemitisme in Europa

Gregor Gysi in gesprek met de Israëlische ambassadewur (foto Die Linke, 2010)

Op een conferentie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft de Amerikaanse delegatie steun gegeven aan de tendens om kritiek op Israël te associëren met antisemitisme. ‘Defamation and anti-Semitism‘ is de terminologie die veelal gebruikt wordt. De Amerikaanse delegatie heeft zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over de toename van het antisemitisme op het Europese continent (‘the rise of blatant anti-Semitism in civil society across the continent‘).

Ira Forman, de Speciale Afgezant van de VS voor de strijd tegen het antisemitisme (US Special Envoy to Monitor and Combat Anti-Semitism), sprak over een uitbarsting van aan antisemitisme verwante uitingen tijdens de bombardementen op de Gazastrook deze zomer. Daarover hebben contacten plaatsgevonden met de regeringen van Duitsland, Frankrijk en Italië. Deze contacten waren hartverwarmend (‘very heartening‘).

De Amerikaanse delegatie was echter teleurgesteld (‘it is deeply concerning‘) over de lauwe reacties vanuit Oost-Europa en het in het algemeen wat lagere (hiërarchische) niveau van de Europese delegaties, vergeleken met de vorige conferentie van de OVSE. Van de delegatie maakte ook de Amerikaanse Anti-Defamation League deel uit, in de persoon van directeur Abe Foxman. Ook de VS-ambassadeur bij de VN Samantha Power was aanwezig.

In 2004 hield de OVSE zijn eerste conferentie over antisemitisme. Dat was tijdens de tweede Palestijnse volksopstand (tweede ‘intifada’). Ook toen zou er in Europa een opleving zijn geweest van tegen joden gerichte uitingen. Maar volgens door de Amerikanen en de Israëlische pers genoemde opiniepeilingen gaat de huidige golf van antisemitisme uit boven het niveau van 2004. Foxman verklaarde:
‘Europe stands at risk of becoming “Judenrein’.

Die Linke: campagne tegen Israëlkritici

In een deel van de Duitse pers is een campagne gaande tegen enkele parlementariërs van de linkse partij Die Linke. De betreffende leden van de Bondsdag, Annette Groth, Inge Höger, Heike Hänsel, and Claudia Haydt staan tegeover de leider van de partij Gregor Gysi, die juist goede betrekkingen voorstaat met Israël en een goede relatie heeft met de Israëlische ambassadeur in Duitsland. In een petitie die binnen de partij is gestart en die wordt geciteerd door de Jerusalem Post wordt gesteld: (…) members of our party in responsible positions are stoking obsessive hate and demonization of Israel with an anti-Semitic argument pattern and trivialization of the Holocaust‘.

Netanyahoe: hint op deportatie

De Israëlische oppositieleider en leider van de Arbeiderspartij, Isaac Herzog heeft opmerkingen van premier Netanyahoe over Palestijnse demonstranten in Israël bekritiseerd. De opmerkingen kwamen erop neer dat deze Israëlische Palestijnen wellicht beter onder Palestijns bestuur in de Westoever of de Gazastrook konden gaan leven. ‘Whoever adds fuel to the fire mustn’t be surprised by the height of the flames’, zei Herzog. De felheid van de reactie heeft te maken met een wens onder veel Israëlische joden en een angst onder Israëlische Palestijnen. Het komt erop neer dat zodra er een Palestijnse staat tot stand zou komen, de Palestijnse minderheid in Israël onder druk komt te staan om naar dat overvolle en waarschijnlijk economisch niet levensvatbare gebiedje te vertrekken.

bron:

jerusalem post, 16/11 en 15/11

sueddeutsche.de, 11/11