Nieuws van 16 maart 2014

Abbas bij Obama

Mahmud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit (PA) zal morgen een gesprek hebben met president Obama. De onderhandelingen over een Palestijnse staat is het thema. Afgelopen woensdag gaf Abbas een speech voor de partij Fatah waarin hij enkele kernkwesties opsomde:

Mahmoud Abbas

  1. Oost-Jeruzalem zal de hoofdstad moeten zijn van de Palestijnse staat. Dit standpunt wordt door de Palestijnen al tientallen jaren ingenomen. Los van de vraag of een Palestijnse staat, afgesneden van zijn economische en culturele centrum levemsvatbaar is, zou het feitelijk opgeven van de islamitische heiligdommen voor de moslimwereld onaanvaardbaar zijn.
  2. Alle Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen moeten kunnen terugkeren als zij dat willen. De anderen hebben recht op compensatie.

bron: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178529#.UyWQpiiCgvI

achtergrond: jaffadok.nl/algemeen-3

 

Israëlische minister ziet “geen partner voor vrede”

Moshe Ya’alon en John Kerry

De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon gebruikte in een interview op 15 maart dezelfde formule die de Israëlische leiders ruim tien jaar geleden gebruikten om Yasser Arafat “irrelevant” te verklaren. Na de mislukking van het Camp Davidoverleg onder leiding van president Clinton werd het Israëlische publiek ervan overtuigd dat de Palestijnen niet geïnteresseerd waren in vrede. Toenmalig premier Barak en zijn minister van Buitenlandse Zaken Shlomo Ben-Ami brachten deze boodschap aan het eigen publiek, met stilzwijgende goedkeuring van Clinton en zijn speciale afgezand Dennis Ross.

De huidige Israëlische leiders hebben aan deze formule nu een element toegevoegd: “aan Palestijnse kant is er geen partner voor vrede, die Israël wil erkennen als joodse staat“. Donderdag (13/03) heeft de Amerikaanse minister John Kerry deze eis afgewezen als een vergissing (“a mistake”).

bronnen:
Ya’alon: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178527#.UyWaqCiCgvI
Kerry: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178486#.UyWlASiCgvI