Nieuws van 16 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 januari 2015

Strijd rond duiding ‘Parijs’

Israël en Europese en Amerikaanse joodse organisaties strijden voor hun duiding van het geweld in Frankrijk. De Turks-Israëlische verhoudingen worden er niet beter op.

Europees-joodse organisaties: EU-tsaar voor ‘antisemitisme’

Vertegenwoordigers van Europees-joodse organisaties hebben aangedrongen op een Europese antisemitisme autoriteit. Deze instantie met aan het hoofd een (in de Jerusalem Post zo genoemde) ‘antisemitisme-tsaar’ zou lange termijn oplossingen moeten ontwikkelen voor dit Europese probleem. Woordvoerder Moshe Kantor van het European Jewish Congres (EJC) verbreedde de taak van deze ‘taskforce’ door te spreken over ‘long-lasting solutions for anti-Semitism and other forms of racism’. In de mediapresentatie van het EJC gaat het vooral om de grote angst die er onder Europese joden zou zijn. Het gevoel van onveiligheid is volgens het EJC, ‘at its lowest point since the end of the Holocaust and many are leaving their homes as a result‘. Met dat laatste wordt gedoeld op het grote aantal Franse joden dat de laatste jaren vertrekt naar Israël. Het EJC is een belangrijke schakel binnen de pro-Israël beweging.

(16/01) http://www.jpost.com/Breaking-News/European-Jewish-leaders-demand-EU-name-anti-Semitism-czar-387945

Premier Turkije: Netanyahoe hoorde niet in Parijs

Davutoglu, waarschuwt voor islamofobie in Europa, wekt woede Israël

De premier van Turkije heeft vlak voor zijn vertrek naar Brussel in verband met overleg in EU-verband, gezegd dat Premier Netanyahoe niet thuishoorde bij de Charlie Hebdo-mars in Parijs. ‘Just as the massacre in Paris committed by terrorists is a crime against humanity, Netanyahu, as the head of the government that kills children playing on the beach with the bombardment of Gaza, destroys a thousand homes,’ zei Ahmet Davutoglu tegen verslaggevers in Ankara. Woensdag had de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman de president van Turkije Erdogan, een ‘anti-semitic bully‘ (een tirannieke bullebak) genoemd.

(15/01) http://www.timesofisrael.com/frances-stance-on-palestine-recognition-unchanged-by-attacks/ – ixzz3OyKpEQo7

Parijs: Terreur staat los van Frankrijks ‘Palestina’-politiek

Premier Israël, met de vice-voorzitter de ‘Conference’ van Amerikaans-joodse leiders, Hoenlein

Frankrijks politiek inzake de kwestie van de erkenning van de staat Palestina is niet veranderd als gevolg van de recente aanslagen tegen joodse doelen. Premier Manuel Valls heeft dat gezegd in een telefonisch onderhoud met leiders van Amerikaanse Joodse organisaties. De aanvallen op joodse doelen staan los van het Israëlisch-Palestijns conflict. Volgens Times of Israel duidden de woorden van Valls erop dat, ‘France has no intention of walking back its principled support for Palestinian statehood or its voting pattern at the United Nations.‘ De vraag die joodse leiders uit de VS stelden was, of Parijs een meer pro-Israëlische koers zou kunnen overwegen naar aanleiding van één van de aanslagen, namelijk die op een ‘jewish-owned‘ supermarkt buiten Parijs.

(15/01) http://www.timesofisrael.com/frances-stance-on-palestine-recognition-unchanged-by-attacks/ – ixzz3OyLMWgi9

Todayszaman: Spanning Turkije-Israël loopt op

De oppositionele Turkse krant Todayszaman wijst eveneens op de vergelijking tussen de aanslagplegers in Frankrijk en de Israëlische premier Netanyahoe. Beiden pleegden volgens de geciteerde Turkse premier misdaden tegen de menselijkheid. Naast de hierboven genoemde gebeurtenissen werd volgens Todayszaman ook de Israëlische aanval op de Gaza flotilla in 2010 genoemd. De dood van tien Turkse onderdanen daarbij heeft in de ogen van Turkije nimmer een bevredigend vervolg gekregen. De VS en president Obama persoonlijk hebben de afgelopen jaren geprobeerd de beide voormalige bondgenoten te verzoenen. Netanyahoe had deze week eerdere opmerkingen over zijn aanwezigheid in Parijs schandelijk genoemd. De Israëlische premier uitte zijn frustratie over het ontbreken van reacties (JS: van Westerse regeringsleiders) op de uitlatingen van Turkse leiders: ‘I’ve yet to hear any world leader condemn the comments by Erdoğan, not one.’

De woordvoerder van president Erdogan deed er gisteren een schepje bovenop: de aanwezigheid van Netanyahoe in Parijs was een ‘pathetic political show’. Hij beschuldigde de Israëlische premier van ‘adopting an Islamophobic stance’ door de aanslagen te kwalificeren als ‘Islamic terrorism’. Volgens de woordvoerder moet de Israëlische regeringsleider, ‘Instead of hiding behind anti-Semitism and attacking others, the Israeli government should put an end to its aggressive and racist policies and show respect for the rights of the Palestinian people’. Er verschenen de laatste maanden speculaties in de pers over een voorzichtige verbetering van de onderlinge relaties. De indruk is nu dat dat proces stagneert.

15/01) http://www.todayszaman.com/diplomacy_turkey-israel-exchange-criticism-in-bitter-war-of-words_369907.html

VN: Egypte moet Gazadoorgang openen

Jens Anders Toyberg-Frandzen, een topfunctionaris van de VN, heeft Egypte opgeroepen om de Rafah-grensovergang te openen. Hij waarschuwde dat het vijf maanden oude staakt-het-vuren niet stabiel is: ‘After almost five months, the ceasefire agreement between Israel and the Palestinians of Gaza remains perilously fragile‘. Hij wees Egypte indirect op zijn verantwoordelijkheid om de besprekingen over omzetting van het staakt-het-vuren (waaronder de hulp aan de bevolking) in een duurzaam akkoord weer op gang te brengen. NB: Internationaal loopt er een actie op de sociale media om de VN te wijzen op zijn medeverantwoordelijkheid voor de gang van zaken.

(16/01) http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=69660

IDF doodt jongeren

De Nederlandse blog abupessoptimist brengt een bericht over het dagelijkse geweld tegen de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden en in de Negevwoestijn:

Israelische militairen hebben woensdagavond bij het Gush Etzion kruispunt op de Westoever tussen Bethlehem en Hebron een tiener uit Yatta doodgeschoten. Dezelfde dag schoot de Israelische politie in de Bedoeïenen-stad Rahat, in de Negev (in Israel zelf) een jongen van 20 dood bij wat een jacht op drugs heette te zijn. Twee andere jongeren raakten gewond. De stad Rahat heeft voor deze donderdag een algemene staking afgekondigd.

De jongen die bij het Gush Etzion kruispunt werd doodgeschoten werd geïdentificeerd als de 17-jarige Osama ‘Ali Mohammad Abu Jundiyya. Palestijnse medische bronnen zeiden dat de Israeli’s verhinderden dat een ambulance, die te hulp was gekomen, hem bereikte voordat hij aan zijn verwondingen was bezweken. Abu Jundiyya’s vriend, Mousa Jibrin an-Najjar (20) werd gearresteerd en naar de militaire basis van het Etzion-nederzettingenblok overgebracht.’

(15/01) http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/

achtergrond:

http://jaffadok.nl/turkije/

http://jaffadok.nl/grote-lijn/