Nieuws van 16 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 februari 2015

Syrische burgeroorlog: buurlanden komen in beeld

Gevechten aan de grens Syrië – Israël. Iran, Libanon, Jordanië komen in beeld. Regering Likoed – Zionist Camp niet ondenkbaar.

Hezbollah, Iran en Assad vechten gezamenlijk

Zie, Damascus houdt op een stad te zijn, het zal een puinhoop worden, een ruïne (Jesaja 17:1-2). Al-Nusra, Israëls bondgenoot is/was op weg.

In Zuid-Syrië zijn zware gevechten aan de gang tussen jihadistische strijdgroepen en een gecombineerde strijdmacht van het Syrische bewind, Hezbollah en Iraanse adviseurs. De laatste drie hebben volgens Israëlische kranten niet eerder zo nauw samengewerkt aan dit front. Volgens de Israëlische media heeft deze shiitische ‘as’ aanzienlijke vorderingen gemaakt bij het verdrijven van (met name) het al-Nusra Front uit verschillende stellingen. De Libanese krant Daily Star is voorzichtiger voor wat betreft de successen van de ‘as’. Het met al-Qaida verbonden al-Nusra is sterk in het grensgebied langs de Golan Hoogvlakte die door Israël bezet wordt gehouden. Dit gebied ligt niet ver van de Syrische hoofdstad Damascus. Israël werkt volgens de meeste relevante bronnen nauw samen met deze jihadisten.

De ‘as van het verzet’ beschuldigt niet alleen Israël maar sinds kort ook Jordanië van samenwerking met de opstandelingen in Syrië. De ‘as’ zou met zijn offensief vier doelen nastreven. Ten eerste voorkomen dat Israël een bufferzone creëert aansluitend op het reeds bezette gebied, in Syrië. Ten tweede de verdediging rond Damascus versterken. Ten derde voorkomen dat ISIS en verwante groepen (zoals al-Nusra) de Syrische burgeroorlog uitbreiden naar Libanon. Ten vierde, het blokkeren van ‘het Amerikaanse plan’ om Syrië vanuit Jordanië aan te vallen. (ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-15-februari-2015-2/)

VS zouden Israël Iran-informatie onthouden

Haaretz, Channel 2 en andere Israëlische media brengen het bericht dat de Amerikaanse regering Israël niet langer voortdurend op de hoogte houdt van de gesprekken met Iran. De reden daarvoor zou zijn, de vrees dat Israël die informatie misbruikt voor het torpederen van een mogelijk toenadering in de nucleaire kwestie. Een Amerikaanse woordvoerder heeft ontkend dat er van zo’n beleid sprake is. Op de achtergrond van de Israëlische verdenking speelt de hoogoplopende politieke strijd tussen de Democraten en de regering Obama enerzijds en de Republikeinen en de regering Netanyahoe anderzijds, over de speech die de laatste op 3 maart zal houden voor het Congres. Die afspraak werd gemaakt buiten de Amerikaanse president om. Barak Ravid van Haaretz schrijft: ‘As a result of the recent tension between the United States and Israel, the White House has begun to limit the scope, quality and depth of the information it shares with Jerusalem about the progress of the talks with Iran about its nuclear program, senior Israeli officials involved in the issue have told Haaretz‘.

Kans op regering Likoed – Zionist Camp?

In Israël wordt gespeculeerd over de mogelijkheid dat er toch een regering Likoed – Zionist Camp zal komen na de verkiezingen van 17 maart aanstaande. Premier Netanyahoe (Likoed) heeft dat herhaaldelijk en ook nu uitgesloten. De aanleiding voor de speculatie is het feit dat Likoed steeds duidelijker aanvallen doet op de nationalistisch-religieuze partij Bayit Yehudi (Joods Huis) van Naftali Bennett. Daarmee kan Likoed een deel van de stemmen aan de uiterste rechterkant naar zich toehalen. Naarmate Joods Huis echter kleiner wordt neemt de waarde van de partij als regeringspartner af. Daarom juist was er een stilzwijgende afspraak om elkaar niet aan te vallen.

Hebron, ‘verwoest’ door hekken, prikkeldraad, wachtposten en dicht gelaste voordeuren (foto JS).

De duidelijkste aanwijzing voor een aggressieve Likoed aanval op rechts, zijn de berichten volgens welke Netanyahoe bezoeken gaat brengen aan ‘hot spots’ in de Westelijke Jordaanoever, zoals Hebron en Gush Etzion. Dergelijke plekken hebben een grote symbolische waarde voor de voorstanders van een Groot-Israël en worden beschouwd als politieke bastions voor Joods Huis. Netanyahoe heeft tot nu toe als premier weinig bezoeken aan de bezette gebieden gebracht en dan uitsluitend aan de grote nederzettingen (‘settlement blocs’). Palestijnen hebben gewaarschuwd voor onrust als het plan Hebron te bezoeken doorgaat. Achter de nieuwe lijn van Likoed kan de overweging schuilgaan dat Likoed de combinatie Zionist Camp (met daarin de oude Arbeiderspartij) nodig zal hebben om zich tegen de druk vanuit de VS en de EU teweer te stellen. (ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-12-februari-2015/ onder ‘Verkiezingen: Likoed loopt uit’)

bronnen:

Daily Star (Lib.), 16/02

Haaretz, 16/02

Yedioth Ahronot, 15/02

Jerusalem Post, 16/02