Nieuws van 16 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 augustus 2014

Regering Netanyahoe verdeeld

Terwijl de Israëlische delegatie onderhandelde (vandaag in Jeruzalem voor overleg, morgen terug naar Caïro) geeft minister Bennett zijn eigen visie.

Sinds het begin van de Israëlische aanval werden ruim 4.500 kinderen geboren in Gaza

De hamvraag binnen de Israëlische regering is:

“als Israël al gedwongen is om concessies te doen, moeten die dan deel zijn van een overeenkomst (waarbij de ‘terroristische’ Hamas hoe dan ook partij is) of moet Israël dan eenzijdig kleine concessies doen, de militaire operatie stoppen en in essentie terugkeren naar de status quo van voor de operatie?”

Los van de vraag welke die zelf gekozen concessies zouden zijn, ligt de visie van Bennett in lijn met een oud zionistisch uitgangspunt:

“met de vijanden van Israël wordt niet onderhandeld; Israël neemt zijn eigen autonome (eenzijdige) beslissingen, inclusief eventuele politieke concessies en vertrouwt verder op zijn militaire kracht.”

De visie van minister Bennett en het feit dat die prominent naar buiten wordt gebracht, weerspiegelt de verdeeldheid binnen het kabinet. Dat staat onder druk van sterke compromisloze stromingen in de joodse samenleving, in de eerste plaats de kolonistenbeweging.

Netanyahoe c.s. daarentegen, lijken erop te koersen dat de Palestijnse Autoriteit via wederopbouwprojecten in Gaza weer een machtspositie in dat gebied kan opbouwen. In Israëlische media wordt door sommigen openlijk betwijfeld of Mamoud Abbas en zijn apparaat daartoe in staat zijn.

Minister Avigdor Lieberman, ook bekend als havik, profileert zich in dit stadium van de onderhandelingen op een ander terrein. Hij speelt in op de agressie tegen de Palestijnse bevolkingsgroep binnen Israël. In joods Israël wordt fel gereageerd op demonstraties van solidariteit met de bevolking van Gaza. Lieberman noemde Israëlische Palestijnen die op straat demonstreren “vandalen”, die ook als zodanig moeten worden behandeld.

Hamas en Islamitische Jihad

De Palestijnse verzetsorganisaties in Gaza zijn volgens berichten uit Caïro bereid de (her)bouw van het vliegveld en de haven van de Gazastrook niet definitief te regelen binnen de termijn van het lopende staakt-het-vuren (tot maandag). De details dienen dan wel binnen enkele weken te worden uitgewerkt.

Grote verwoesting in de dierentuin van Gaza; de helft vahttp://jaffadok.nl/wp-admin/post-new.php?post_type=pagen de dieren kwam via tunnels (foto: Emad Nasser, Al Jazeera)

De leeuwenkooi hield stand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bron:

Al Watanvoice

Al Jazeera, o.a.:

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/08/new-life-born-amid-gaza-destruction-201481312314119931.html

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184085 – .U-8jqihUMvI

https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/13492-arab-citizens-of-israel-accuse-israeli-lawmakers-of-racial-incitement