Nieuws van 15 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 15 september 2014

Abbas naar Parijs; Hamas’ hete adem in de nek

25 september weer gesprekken over Gaza. De 24e is Mahmoud Abbas bij de VN. De 22e en 23e is hij in Parijs. Hij heeft dringend succes nodig

Meshaal in Turkije, 14 sept.: “reconstructie, eenheid, naar het Strafhof” (foto: islamicinvitationturkey)

Mahmoud Abbas gaat op 22 september Frankrijk vragen om de staat Palestina te erkennen. Daarna zal hij dat ook andere Europese landen vragen. Naar verwachting zal Abbas vervolgens in de VN (Veiligheidsraad en Algemene Vergadering) voorstellen om Israël drie jaar de tijd te geven om een eind te maken aan de bezetting en zo ruimte te maken voor een Palestijnse staat. Mocht zo’n resolutie stranden op een Amerikaans veto dan gaat de Palestijnse Autoriteit naar het Internationaal Strafhof. Volgens verschillende media heeft Abbas hiervoor de steun van de Arabische Liga.

Hamas en Fatah, de partij van president Abbas bevechten elkaar intussen in het zicht van de media. Fatah beschuldigd Hamas ervan een schaduwregering in de Gazastrook te hebben. Hamas nodigt Abbas als leider van de eenheidregering uit nu eindelijke eens naar Gaza te komen en zich in te zetten voor de wederopbouw. De woede onder de bevolking in de Strook over de opstelling van Abbas groeit. Zijn populariteit in de Westelijke Jordaanoever zit op een dieptepunt. Vanwege Gaza en de verdenking van samenspel met de VS en Israël.

Over elf dagen beginnen de indirecte onderhandelingen tussen Hamas en Israël. Daarbij wordt Mahmoud Abbas door de VS, de EU, Egypte en de Arabische Liga naar voren geschoven als de vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Zijn legitimiteit is evenwel gering. De enige democratische verkiezingen ooit heeft hij in 2007 verloren van Hamas en hij regeert dank zij de VS en de EU

Abbas bij Hollande, november 2013 (foto: Reuters/Majdi Mohammed/Pool)

Enkele dagen geleden kondigde een van de twee plaatsvervangend leiders van Hamas (Marzouq) aan dat de beweging bereid is direct met Israël te onderhandelen. Hoewel Israël dat ongetwijfeld zal weigeren, vervalt hiermee de troef van Fatah als enige partij die daartoe bereid is. De Palestijnse Autoriteit wordt ook geconfronteerd met vragen over de radiostilte rond de gang naar het Internationaal Strafhof (via ondertekening van het Statuut van Rome).

De ‘bereidheid tot praten met Israël’ van Hamas bevat een verdekte dreiging richting Fatah, VS en EU: als op of na 25 september zal blijken dat Fatah zijn oren teveel laat hangen naar Israël dan kan Hamas zich zelfstandig gespreksbereid tonen. Dat maakt dan nieuwe vijandelijkheden waarschijnlijk, omdat Israël zo’n aanbod zal verwerpen. De overige Hamasleiders hebben zich overigens niet bij Marzouq’s stelling aangesloten.

John Gatt-Rutter, de vertegenwoordiger van de EU in de Westoever en in Gaza waarschuwt dat de groeiende woede in de Gazastrook tot nieuw geweld kan leiden.

 

bron:

ma’annews, 15/09

israelnationalnews, 15/09 en 14/09

Junge Welt, 15/09

 

Tags:  Abbas, FRANKRIJK, GAZA