Nieuws van 15 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 15 november 2014

Israël en het buitenland

Twijfels bij twee partijen in Israël’s regering. Israëllobby actief in Duitsland en Frankrijk. Stabiliteit in Libanon?

Is er leven buiten rechts?

In Israël hebbende leiders van twee partijen indicaties gegeven over een mogelijk vertrek uit de regeringscoalitie. Tzipi Livni (Hatnua), als minister verantwoordelijk voor het ‘vredesoverleg’ maar in die rol gemarginaliseerd door premier Netanyahoe en de rechtse meerderheid in het kabinet, geeft nu aan wellicht te vertrekken. Minister Yair Lapid (Yesh Atid) van Financiën heeft de premier gedreigd op te stappen en een schaduwregering te gaan vormen. Beide partijen zijn naar Israëlische maatstaven gematigd. Er zijn speculaties dat Livni zich aansluit bij Lapid. Samen hebben zij nu 25 zetels in de Knesseth. Volgens recent opinieonderzoek zouden zij in het huidige nationalistische klimaat terugvallen naar 14 zetels.

Volker Beck (Bündnis 90/Die Grünen), werkte ook mee aan afblazen optreden Max Blumenthal

Duitsland: campagne tegen Ramsauer

De oud-minister van verkeer en belangrijk politicus binnen de conservatieve Beierse CSU, Peter Ramsauer ligt onder vuur van de Israëllobby in Duitsland. Ramsauer is voorzitter van de Arabisch-Duitse Kamer voor Handel en Industrie en wordt nu geassocieerd met de Arabische boycot van Israëlische producten. Volker Beck, lid van het Duitse parlement voor de Groenen en president van de Duits-Israëlische Vriendschapsvereniging heeft de zaak bij Angela Merkel aangekaard. Hij krijgt steun van Deirdre Berger, die het kantoor van het American Jewish Committee in Berlijn leidt.

Frankrijk: ‘erkenning stimuleert antisemitisme’

De overkoepelende organisatie van joodse organisaties in Frankrijk CRIF, heeft gewaarschuwd dat de komende stemming in het Franse parlement over een erkenning van de Palestijnse staat kan leiden tot het aanwakkeren van antisemitisme. Crif-voorzitter Roger Cukierman zei dat de stemming, indien die zou leiden tot een wijziging van het Franse beleid op dat punt, de Franse ‘rol van arbiter tussen Israël en de Palestijnen’ zou ondergraven. Cukierman voegde eraan toe dat ‘(…) after the anti-Semitic riots this summer, this statement would certainly not be understood as a peace initiative, and might exacerbate (verergeren, JS) anti-Semitic tensions which we saw last summer (…)’

Libanon: nieuwe regering?

De twee rivaliserende hoofdstromingen in Libanon, Hezbollah en de Future Movement bewegen naar elkaar toe bij de vorming van een regering. Hezbollah verzet zich al sinds 1983 tegen invallen door het Israëlische leger. De organisatie beschermt de shiiten in Libanon en wordt gesteund door Iran en door een van de chrsitelijke groepen in het land zelf. De Future Movement steunt voornamelijk op christenen en soenniten en wordt gesteund door de VS, Frankrijk en Saoedie-Arabië. Libanon kan niet effectief geregeerd worden zonder dat deze hoofdstromingen op enigerlei wijze samenwerken. Met de destabiliserende invloed van de burgeroorlog in buurland Syrië is dat extra urgent. Samenwerking is ook de enige garantie dat niet op termijn (weer) een burgeroorlog kan uitbreken waarbij Hezbollah en het regeringsleger tegenover elkaar komen te staan. Frankrijk, de VS en Saoedie-Arabië hebben plannen het regeringsleger te bewapenen. De VS heeft onlangs hulp daarbij van Iran tegen gehouden.

bron:

dailystar (Libanon), 15/11

israelnationalnews, 14/11

Der Spiegel, 09/11

achtergrond:

http://jaffadok.nl/libanon/