Nieuws van 14 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 14 januari 2015

De week van Charlie Hebdo

De week van ‘de vrijheid van meningsuiting’: religie, geweld, politiek, Israël, vrijheidsrechten en afkeer van minderheden loopt onontwarbaar door elkaar.

Charlie Hebdo: Israël kritiek, antisemitisme en emigratie

Londen. Politiek, discriminatie, zionisme, etc. lopen door elkaar.

In Israël is kritiek gekomen op de volgens sommigen (bijvoorbeeld Yair Lapid) lompe Israël promotie in de Parijs door premier Netanyahoe. Hij raadde de Franse joden aan wegens hun veiligheid te emigreren naar Israël, terwijl de Franse premier Manuel Valls hen verzekerde dat zij veilig zijn in Frankrijk. Deze kritiek volgt op – deels door de verkiezingsstrijd ingegeven – de kritiek op de wijze waarop de Israëlische premier zich bij verschillende gelegenheden in Parijs naar voren drong. Kritiek komt ook van commentatoren die stellen dat emigratie naar Israël gebaseerd moet zijn op beginselen (zionisme) en niet op ad hoc reacties. De rabbijn Menachem Margolin, hoofd van de European Jewish Association zei dat ‘aliyah [het vertrek van joden naar Israël] was not the answer to everything, even if it was an important policy for the state of Israel‘. In 2014 zijn ongeveer 7.000 van de 550.000 Franse joden naar Israël vertrokken. In Israël verwacht men dat het er dit jaar meer dan 10.000 zullen zijn.

De Israëlische onlinekrant Ynetnews brengt de resultaten van een opiniepeiling in Engeland (de YouGov poll), gehouden in opdracht van de Campaign Against Antisemitism (CAA). Zonder relativering voor het lezerspubliek worden de resultaten weergegeven: 1 Een kwart van de joden in Engeland heeft de laatste twee jaar overwogen om te emigreren naar Israël 2 Van alle Engelsen heeft 45% één of meer antisemitische vooroordelen. Het moment van publicatie van het onderzoek en de presentatie van de resultaten sluiten aan bij soortgelijke publicaties over Franse joden. Zowel vanuit Israël als door Frans-joodse organisaties is het laatste jaar veel de aandacht gevestigd op de voor joden ‘bedreigende situatie’ en de veiligheid die zij zouden kunnen vinden in de joodse staat.

De Franse islam satire

Parijs, vanmorgen

Vandaag is een speciale uitgave verschenen van het satirische blad Charlie Hebdo (Hebdomadaire = weekblad) in een oplage van drie miljoen, die inmiddels is uitverkocht. De normale oplage was 60.000. Er is een extra druk aangekondigd van twee miljoen. In Frankrijk hebben de demonstraties na de moordpartij in het gebouw van het blad tot een gevoel van tijdelijke politieke verbroedering teweeg gebracht onder een groot deel van de niet-moslimbevolking. Het kader dat de autoriteiten en de mainstream media daaraan geven is ‘de bedreiging van de westerse vrijheid van meningsuiting’. Charlie Hebdo was jarenlang een marginale publicatie, maar is door de moordaanslag in het centrum van het publieke debat geraakt. In andere Europese landen hebben zich in mindere mate dezelfde bewegingen voorgedaan. Afwijkende meningen zijn zeer zeldzaam. Een voorbeeld is de komiek Dieudonne M’bala M’bala in Frankrijk. Hij wordt door de autoriteiten vervolgd en liep in Parijs mee met de demonstratie ‘omdat hij ook onder de vrijheid van meningsuiting wil vallen’. Haaretz meldt dat hij zich in voorarrest bevindt. Een voorbeeld in Nederland is de cartoonist Cyprian Koscielniak, (http://www.cypriankoscielniak.com/) in die zin dat hij in de NRC Charlie Hebdo op kwalitatieve gronden beoordeelde (en kwalificeerde als ‘bagger’).

In de VS is tot verbazing van vele commentatoren in Europa weinig ophef over de kwestie. De meeste media, in tegenstelling tot Europese media, zien ervan af om demonstratief cartoons af te drukken van de profeet Mohammed, die voor sommige moslims beledigend zijn. Dit hangt volgens enkele commentaren samen met de Amerikaanse traditie van non-interventie tussen etnische immigrantengroepen. In Israël wordt in vrijwel alle media de kwestie geïnstrumentaliseerd. In de eerste plaats om aan te geven dat Europa en Israël tot één cultuur horen die staat voor vrijheid en democratie. In de tweede plaats, enigzins tegenstrijdig, als bevestiging dat Europese joden gevaar lopen en dat het tijd wordt voor de ‘aliyah’, de ‘opstijging’ ofwel emigratie naar Israël.

Merkel verdween; ‘Bibi’ nog dichter bij Hollande

Vrouwen weggeshopt

De New York Times van vandaag brengt het bericht dat in de Israëlische religieuze krant HaMevaser een foto verscheen van de Parijse optocht, waarop vrouwen zijn weg geshopt. Op de voorste rij is de Duitse Angela Merkel op religieuze gronden spoorloos verdwenen.

Jimmy Carter

De Amerikaanse oud-president Carter heeft in het TV-programma op Comedy Central’s ‘The Daily Show’ een uitspraak gedaan die opzien baart in Israël. Op de vraag van Jon Steward wat de drijvende krachten zijn achter de aanslagen in Parijs, antwoordde Carter: ‘Well, one of the origins for it is the Palestinian problem. And this aggravates people who are affiliated in any way with the Arab people who live in the West Bank and Gaza, what they are doing now – what’s being done to them. So I think that’s part of it‘.

bronnen:

NYTimes, 14/01

Haaretz, 14/01

Israel Today, 13/01