Nieuws van 15 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 15 januari 2015

Iran: aardverschuiving of mislukking

Nederzettingen voor Franse joden. Abbas onder druk. Obama vecht met Congres. Water als politiek in Gaza. Burg stemt op communisten.

Nederzettingen voor Franse joden

(15/01)  http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=69644

Avraham Burg: schokkende opvattingen voor rechts en links Israël (amanpourblog)

De Israëlische minister Uri Ariel, heeft de Raad van Nederzettingen gevraagd naar huisvesting te zoeken voor joden uit Frankrijk. Israël promoot deze emigratie en verwacht een grote toestroom in 2015. Het Joods Agentschap (Jewish Agency) dat van oudsher de ‘aliyah’ (‘opstijging’) onder zijn hoede heeft geeft een schatting van 15.000. ‘There is no doubt that the Jews of France feel a deep identity with the settlement project,’ zei Ariel. De Franse autoriteiten zijn geïrriteerd over deze vorm van Israël promotie

Abbas misschien nog niet naar ICC

(15/01)  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189985 – .VLd42iiCgvI

De president van de Palestijnse Autoriteit (PA) Mahmoud Abbas, heeft gisteren een onderhoud met de Egyptische president al-Sisi gehad. Abbas zei dat hij wellicht niet de stap naar het Internationaal Strafhof zet als de vredesbesprekingen ‘in de komende weken’ worden hervat. Er zijn van verschillende zijden berichten dat zowel Israël als het Egyptische regiem contacten heeft met de Palestijn en oud-CIA vertrouweling Mohammed Dahlan. Dit zet de politicus Abbas zwaar onder druk, omdat Dahlan zou kunnen worden ‘geparachuteerd’ als topman van de PA.

Obama vecht voor deal met Iran

(15/01)  http://www.haaretz.com/news/world/1.637179

In Washington zetten Congresleden, vooral van de Republikeinse Partij, vaart achter een wetsontwerp dat nieuwe sancties boven het overleg met Iran hangt. Die gesprekken moeten op 30 juni tot een definitieve overeenkomst geleid hebben. Zo niet dan volgen er zwaardere sancties. Republikeinse leiders hebben hierover contact met Israël en hebben beloofd de Israëlische lijn te volgen. Tegelijkertijd werken de Republikeinen aan een wet die een overeenkomst met Iran aan goedkeuring van het Congres onderwerpt. Een overeenkomst tussen de VS en Iran (die door onder andere de EU zal worden gevolgd) zou een aardverschuiving kunnen inluiden in de verhoudingen in het Midden-Oosten. Een dergelijke uitkomst wordt door Israël al jaren tegengewerkt en zou ook niet in het belang zijn van Saoedie-Arabië en de feodale Golfstaten.

VS-Iran, onverwachte ontmoeting

(14/01)  http://www.jpost.com/Middle-East/Nuclear-talks-resume-with-warnings-to-Congress-over-Iran-sanctions-387753

De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Iran hebben woensdag een onverwacht langdurige ontmoeting met elkaar gehad in Wenen. Het gesprek werd later gevolgd door een tweede ontmoeting, terwijl diplomaten de pers vertelden dat Kerry bezig was te vertrekken. De twee regeringen werken volgens berichten aan een ‘politieke overeenkomst’ per eind maart. Dit wijst erop dat de regering Obama haast heeft en mogelijk tijd wil inruimen voor een gevecht met het Congres. De inzet van die strijd zal zijn of de president een majeure stap in de buitenlandse politiek kan zetten in zijn tweede termijn ondanks tegenwerking van de Republikeinen. De inzet is daarnaast de vraag of de Amerikaanse regering zich kan ontworstelen aan de macht van de Israëllobby.

Water als politiek drukmiddel

(15/01)  http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=69643

Een lid van het Hamasbestuur in de Gaza Mousa Abu Marzouk, heeft gezegd dat de obstakels die worden opgeworpen tegen hulp aan de bevolking in de Gazastrook als doel hebben dat Hamas zich onderwerpt aan de Israëlische bezetting. Hij deed de uitspraak woensdagavond tijdens een bijeenkomst over de positie van medewerkers op het gebied van mensenrechten. Hij noemde als voorbeeld de watercrisis in de Gazastrook: ‘We have a severe water crisis in the Gaza Strip, and we probably will not find water to drink in 2020,‘ Andere berichten hebben de afgelopen tijd gewezen op de medewerking van de PA-leiding en de VN-top aan de voor de bevolking desastreuze details van de wapenstilstandsovereenkomst die in augustua/september 2014 tot stand kwam.

Avraham Burg: confederatie of fundamentalisme

(14/01)  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4615046,00.html

Avraham Burg, vroegere voorzitter van de Knesseth en indertijd waarnemend president van Israël, heeft bekend gemaakt dat hij in maart op de Israëlische communistische partij Hadash (The Democratic Front for Peace and Equality) zal stemmen. Burg is al jaren een dissident, ook binnen ‘links’ Israël omdat hij zoekt naar een staatsvorm waarin de Palestijnen in Israël geen tweederangs burgers zijn. De stap van Burg die de zoon is van de oprichter van de Nationaal Religieuze Partij, komt niettemin als een schok voor joodse Israëliërs die geloven in een Palestijnse staat als middel om ‘het Palestijnse probleem’ op te lossen. ‘Zionism is over‘, zo wordt Burg geciteerd.

Burg pleit voor een confederatie binnen één land Israël-Palestina. Dat komt er op neer dat joden en Palestijnen  ieder hun eigen democratische vertegenwoordigingen hebben binnen een gezamenlijk overkoepelend verband (min of meer zoals Vlamingen en Walen in de Belgische staat). In zo’n staatsconstructie is het niet nodig om Palestijnen naar een eigen gebied (de Palestijnse staat) te verwijzen, op straffe van tweederangs burger blijven in de joodse staat. Burg die niet meer in een levensvatbare Palestijnse staat gelooft: ‘… in 20 years Israel will be in a confederation with Palestine or a fundamentalist religious republic‘.

PFLP: Arabisch vredesinitiatief gevaarlijk

(15/01)  http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=69646

Khalida Farrar van de kleine PFLP

Het Palestijnse parlementslid Khalida Jarrar heeft het Arabisch Vredesinitiatief een gevaarlijk plan voor de Palestijnse zaak genoemd. Jarrar is lid van het politieke orgaan van het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) een al lang bestaande partij die fungeert als ‘luis in de pels’ van Fatah, de partij die de PA beheerst. Het Arabisch Vredesinitiatief haalt volgens Jarrar het recht op terugkeer van de Palestijnen onderuit en daarmee hun nationale rechten. Zij benadrukte dat het geen zin heeft om naar de VN te blijven gaan zolang de Palestijnen geen sterkere positie hebben. Voor dat laatste moet volgens haar eerst de VS als ‘bemiddelaar’ worden vervangen door de internationale gemeenschap. De PA staat volgens Jarrar op een tweesprong: een harde koers of zich vervreemden van zijn achterban. Het Arabisch vredesinitiatief is een vooral door Saoedie-Arabië gesteund plan uit 2002, dat (na recente onofficiële wijzigingen in overleg met Washington) neerkomt op een kleine Palestijnse staat met grenswijzigingen ten gunste van Israël.

achtergrond:

http://jaffadok.nl/een-staat/