Nieuws van 15 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 15 februari 2015

Grensgebied Syrië: Israël, Iran ontmoeten elkaar

Syrië is niet meer in staat zichzelf te verdedigen. Hezbollah en Iran vechten tegen Jihadisten en Israël. 700 ‘Artists for Palestine’ in Groot-Brittannië.

Hezbollah boekt winst op terreurgroep

Strijders van het al-Nusra Front aan het werk in Syrië in mei 2013

De tweede man achter Hezbollahleider Hassan Nasrallah, Naim Qassem, heeft verklaard dat de organisatie een succesvolle operatie uitvoert ten zuidwesten van de hoofdstad Damascus. In dit gebied waartoe ook de door Israël bezette Golan Hoogvlakte behoort, strijden aan al-Qaida en ISIS verwante organisaties (met name het al-Nusra Front) tegen de Syrische leger. De Syriërs worden gesteund door Hezbollah en Iraanse militaire adviseurs. Hezbollah is een Libanese organisatie die vooral sterk is in het aangrenzende zuid- en zuidwest-Libanon. Bij een overwinning van al-Nusra en ISIS in dit deel van Syrië zal de Syrische burgeroorlog overslaan naar Libanon (hetgeen nu deels al het geval is).

Israël steunt in dit gebied de ‘opstandelingen’. Dat gebeurt regelmatig met bombardementen en naar alle waarschijnlijkheid met inlichtingen. In Jordanië functioneert een ‘operations room’ van waaruit de VS, Frankrijk, Jordanië, Saoedie-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de strijd van ‘het Zuidelijk Front’ ondersteunen, ook met geavanceerde wapens. Officieel gaat deze steun naar ‘gematigde, seculiere’ groepen van het ‘Free Syrian Army’. Algemeen wordt echter aangenomen dat de pro Westerse, gematigde opstandelingen militair vrijwel geen rol meer spelen in het conflict (Israëlische bronnen ontkennen dat het Free Syrian Army gemarginaliseerd is). Er is geen pers aanwezig in het gebied.

Golan Hoogvlakte, ook van belang ivm watervoorraden.

Een opvallend onderdeel van de Israëlische hulp aan de opstandelingen in dit deel van Syrië is medische behandeling van gewonden. Er is sprake van inmiddels 2.000 Syriërs die, na screening door het Israëlische leger, in ziekenhuizen in Israël zijn geholpen. NB: Gezien de staat van dienst van Israël is het onwaarschijnlijk dat deze hulp niet gepaard gaat met activiteiten van de Israëlische inlichtingendiensten. Groepen binnen het Free Syrian Army zijn voor Israël met het oog op een toekomst zonder Assad of zonder centraal gezag in Syrië, mogelijk interessant. Om die reden heeft Israël ook contact met Koerdische en Yezidi gemeenschappen. Aan die laatsten wordt ook ‘humanitaire hulp’ geboden.

Jpost meldt vanmorgen dat ‘Syrische rebellen’ Israël hebben gevraagd om stellingen van hun tegenstanders in Syrië te bombarderen. NB: In veel internationale media wordt de laatste weken gesteld dat de VS niet meer uit zijn op de val van de regering Assad.

Culturele boycot in Engeland: ‘Artists for Palestine’

Roger Waters

Jpost neemt het bericht over van The Guardian, die meldt dat 700 Britse artiesten meedoen aan een culturele boycot van Israël. De actie is een reactie op wat wordt genoemd, ‘de Palestijnse catastrofe in Gaza’. Tot de ondertekenaars van een open brief waarin de boycot wordt gemotiveerd behoren Roger Waters, Brian Eno, Mike Leigh, Ken Loach, Richard Ashcroft en anderen. Zij kondigen aan, ‘we will not engage in business-as-usual cultural relations with Israel‘. En: ‘We will accept neither professional invitations to Israel, nor funding, from any institutions linked to its government‘. De deelnemende artiesten zullen in Israël niet optreden, prijzen accepteren, exposities, festivals of conferenties bijwonen of masterclasses en dergelijke geven, zolang Israël het internationaal recht niet respecteert en zijn ‘koloniale onderdrukking’ van de Palestijnen niet beëindigd. Het initiatief noemt zich: Artists for Palestine. (NB: zie de link hieronder)

bronnen:

Israel National News, 15/02

Al Jazeera, 14/02

Jpost, 15/02 en 14/02

achtergrond:

http://www.theguardian.com/world/2015/feb/13/cultural-boycott-israel-starts-tomorrow

http://jaffadok.nl/syrie/