Nieuws van 15 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 15 december 2014

Al-Qassam bestaat 27 jaar. Vredesproces op weg naar 22

Hamas-brigades bestaan 27 jaar. Netanyahoe spreekt met Kerry achter gordijn van onverzettelijkheid. Israël voelt zich niet helemaal zeker.

Kerry raast door Europa II

Kerry, Lavrov in Villa Taverna. Aan de stemming te zien komt het goed. (Japan Times)

John Kerry heeft zondag een ontmoeting gehad met de Russische minister van Buitenlandse zaken Lavrov. In tegenstelling tot eerdere berichten spreekt hij, ook in Rome, pas vandaag Premier Netanyahoe van Israël. Daarna reist hij door naar Parijs voor overleg vandaag met enkele Europese partners: de EU ‘buitenlandchef’ Mogherini en Frankrijk, Engeland en Duitsland. Morgen zijn de Palestijnen en de Arabische Liga aan de beurt, in Londen.

Een van de twee circulerende ontwerp-resoluties voor de Veiligheidsraad (VR), de versie waar Kerry zich al tegen uitgesproken heeft komt van de Palestijnen. Een PLO woordvoerder kondigde aan dat deze tekst woensdag al zou worden voorgelegd aan de VR. Dat dat gebeurt is niet waarschijnlijk. Washington wil de zaak liever naar volgend jaar tillen en bij voorkeur uitstellen tot na de Israëlische verkiezingen (in maart 2015). Eventueel zijn zij voor een vagere resolutie op korte termijn, die geen deadline bevat voor terugtrekking door Israël uit de bezette gebieden. De Franse ontwerp-resolutie eist een tweestaten oplossing binnen twee jaar, waarbij in de tekst enkele randvoorwaarden daarvoor worden vastgelegd. In de tussentijd zou Palestina door de VN als volledig lid worden erkend (hierover heeft de VR zeggenschap) en zouden de nederzettingen worden benoemd als ‘obstacles to peace’. Ook dit gaat de Amerikanen te ver.

Commentaar Israëlische ministers

De Israëlische premier Netanyahoe sprak zoals vaker in eenvoudige termen via de Amerikaanse media tot de publieke opinie. Hij zou Kerry vertellen dat Israël ‘als een eenzaam eiland staat tegenover een islamitisch extremisme dat als een vloedgolf het Midden-Oosten overspoelt‘. Hij zei dit tot de leden van zijn kabinet, volgens een na die zitting bekend gemaakt perscommuniqué. Tegen de voorstellen om Israël zich binnen twee jaar te laten terugtrekken uit de bezette gebieden zou hij zich met kracht verzetten: ‘This will bring the radical Islamic elements to the suburbs of Tel Aviv and to the heart of Jerusalem.’

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman wiens partij ook in een binnenlandse verkiezingsstrijd is gewikkeld, raakte een andere snaar waarmee hij subtiel twijfel zaait over de greep die de premier nog heeft in het Westerse diplomatieke spel. De VS ‘is not eager to use its veto‘ maar zoekt ‘maximum coordination‘ met de premier. Yuval Steinitz van de Likoedpartij van Netanyahoe en ook minister, meldde Israëlische journalisten dat hij ervan uitging dat de VS een eventueel ‘anti-Israël’-voorstel in de Veiligheidsraad zal vetoën: ‘That’s how it’s always been, and that’s what we hope will happen‘.

Hamas

Al-Qassam wordt 27. Haalt hij dat ook?

Met een grote optocht is in de Gazastrook het 27-jarig bestaan gevierd van de Al-Qassam Brigades, de gewapende tak van Hamas. Hamas zelf is ouder, maar aan het begin van de eerste Palestijnse volksopstand (de ‘1e intifada’) in 1987 werd een gewapende tak opgezet. ‘Wij richten ons alleen tegen de zionistische vijand’. Deze leus betekent waarschijnlijk ook: ‘niet tegen de Palestijnse Autoriteit’. ‘Hamas wil niet alleen helpen Gaza te bevrijden, maar ook de Westelijke Jordaanoever en eventueel Jeruzalem’. In de optocht werden ook zelfgemaakte drones getoond, waarvan er enkele al hebben gevlogen tijdens de bombardementen door Israël deze zomer. Iran, Turkije en Qatar werden in toespraken bedankt voor hun steun aan Hamas.

Er werden opnames getoond van Mohammed Deif, de mysterieuze commandant van de Brigades. Niet helemaal zeker is of hij de laatste aanslag op zijn leven door de Israëlische luchtmacht heeft overleeefd. De militaire arm van Hamas wordt door Israël beschouwd als een geduchte tegenstander. De gevechtskracht van de Brigades en de motivatie van de strijders was de belangrijkste reden waarom Israël deze zomer pas na grote interne druk tot een grondoffensief besloot. Tijdens de strijd tegen Israël deze zomer hebben de Qassam Brigades zeventig Israëliërs gedood, vrijwel allemaal militairen. Vorige week berichtte de Israëlische Maariv dat 500 Israëlische militairen blijvende verwondingen hebben opgelopen.

bron:

The New York Times, 15/14

The Guardian, 14/12

middleeasteye, 14/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/hamas/

http://jaffadok.nl/strategie-vs/