Nieuws van 14 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 14 september 2014

Anti ISIS coalitie: Turkije onwillig

De Amerikaanse anti-ISIS coalitie omvat steeds meer landen. Van veel landen is nog niet duidelijk wat zij gaan bijdragen. Turkije bijvoorbeeld.

Premier Erdogan en John Kerry.

De Amerikaanse president heeft sinds de onthoofding van twee Amerikanen de steun van het Congres en de bevolking. Washington besloot eenzijdig tot een oorlog tegen ISIS. Nu zoekt het bondgenoten. John Kerry was daartoe in Turkije. De Turkse regering had zich afgelopen week niet aangesloten bij de verklaring van Jeddah, in tegenstelling tot veel Arabische landen die daarin hun steun vastlegden voor de Amerikaanse aanval op ISIS. Alhoewel die steun in militair opzicht mager lijkt.

De woordvoerder van Kerry deelde na afloop mee dat Turkije een bijdrage zou leveren aan de Amerikaanse actie: “zij hebben daar een indicatie voor gegeven”. Welke die bijdrage zou zijn en vanaf wanneer die zou worden geleverd was een zaak van de Turkse regering. Kerry zelf zei dat hij had gesproken met Turkije als Navo-lid en tegen de achtergrond van andere relaties tussen de VS en Turkije. Dit betekent waarschijnlijk dat er stevige druk wordt uitgeoefend op Turkije, maar dat Ankara (nog) niet in de coalitie stapt.

Turkije heeft verschillende redenen om voorzichtig te zijn. De Amerikaanse aanpak in Irak in de laatste tien jaar heeft desastreus uitgepakt. De onvrede onder gemarginaliseerde soenniten daar vindt weerklank in het soennitische Turkije. Hoewel velen in Turkije vinden dat het beleid van de eigen regering ten aanzien van Syrië is mislukt, is men zeer slecht te spreken over het als aarzelend beschouwde optreden van supermacht VS. Ook in Syrië betalen vooral soenniten daarvoor de prijs. Daarnaast vreest Turkije een opwaardering van de militaire tak van de Koerdische verzetsbeweging PKK. De Turkse regering leek het ‘Koerdische probleem’ de afgelopen drie jaar juist enigzins in de greep te krijgen via de Koerdische politieke partij.

Amerikaanse drone op basis İncirlik.

De regeringskritische Turkse online krant todayszaman bericht over een commentaar in de Wall Street Journal in een commentaar stelde dat de VS beter een andere bondgenoot in het Midden-Oosten kunnen zoeken in de plaats van Turkije. In dit bericht, mogelijk ingestoken vanuit de Amerikaanse regering, wordt concreet gemeld dat de basis İncirlik (die in 2003 ook al niet door het Amerikaanse leger mocht worden gebruikt) niet beschikbaar zal zijn voor aanvallen op ISIS. Turkije zou ook niet bereid zijn militaire bijstand te verlenen. Gesuggereerd wordt dat de VS in plaats van İncirlik een basis zouden kunnen bouwen in Koerdisch gebied in Noord-Irak. (Nb: Het is onwaarschijnlijk dat zo’n suggestie vanuit de Amerikaanse regering komt; Israël flirt overigens wel openlijk met het Koerdische onafhankelijkheidsstreven)

De regeringsgezinde Turkse online krant hurriyetdailynews citeert de premier, met de uitspraak dat de meest geavanceerde door de VS in Irak achtergelaten geweren allemaal in het bezit zijn van ISIS.

 

bron:

hurriyetdailynews, 14/09/2014

todayszaman, 13/09/2014

 

achtergrond:

http://jaffadok.nl/turkije/

 

 

Tags:  ISIS, TURKIJE, VS