Nieuws van 14 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 14 december 2014

Kerry raast door Europa

Diverse berichten: Kerry, veiligheidssamenwerking, Jenin-docu, cyber war, sanctiepleidooi door zionisten en VS-hulp voor Israëlisch leger

Veiligheidsraad: Kerry in Europa

Minister van Buitenlandse Zaken van de VS John Kerry arriveert vandaag in Rome voor een gesprek met zijn Russische collega Lavrov. Zij praten onder andere over een mogelijke Palestina-resolutie in de Veiligheidsraad. Er circuleren verschillende teksten (http://jaffadok.nl/nieuws-van-13-december-2014/). Het Arabische voorstel met een deadline (2016) voor terugtrekking van Israël uit de bezette gebieden vormt voor Washington het struikelblok. Alle voorstellen komen neer op een herstart van het sinds 1993 lopende vredesoverleg.

PA: voortzetting veiligheidssamenwerking

Een functionaris van de Palestijnse Autoriteit heeft volgens Amira Hass van Haaretz gezegd dat de samenwerking met de Israëlische veiligheidsdiensten wordt voortgezet. Andersluidende berichten (afgelopen woensdag) waren volgens hem bedoeld om de gemoederen binnen de Fatahpartij stoom te laten afblazen na de dood van de Palestijnse minister.

Weer aanklacht tegen ‘Jenin, Jenin’

Reputatieschade: leger in Jenin tijdens volksopstand, 2002 (foto: site Adalah)

De Palestijnse filmmaker Muhammad Bakri blijft als gevolg van zijn documentaire ‘Jenin, Jenin’ over de tweede intifada in 2002, onder vuur liggen. Familieleden van omgekomen Israëlische militairen die vinden dat hij de reputatie van deze soldaten bezoedelt, hebben een nieuwe aanklacht ingediend. Een eerdere werd afgewezen, omdat in de documentaire geen namen worden genoemd. Inmiddels (2013) heeft de Knesseth de zogenaamde ‘Jenin, Jenin-wet’ aangenomen die veroordelingen wegens reputatieschade mogelijk maakt, ook als geen namen worden genoemd.

Film duikt op: ‘cyberwar’

Op een Hamas-zender is een film opgedoken over een infiltratie door Hamasstrijders in Israël. Hamas claimt dat hackers de film hebben gevist uit legercomputers. Het leger neemt die claim serieus en heeft een onderzoek ingesteld. ook Iran wordt verdacht. Computeroorlog (‘cyberwar’) wordt in Israël een bedreiging geacht. De binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth heeft onlangs een ‘cyber defense unit’ opgericht. De regering beschikt sinds september j.l. over een ‘National Authority for Cyber Defense’.

Liberale zionisten VS voor sancties tegen personen

Een groep Amerikaanse hoogleraren en andere academici hebben opgeroepen tot sancties tegen Israëlische politici die ‘destructieve voorstellen’ doen. Daarmee worden voorstellen bedoeld die een tweestaten oplossing – een joodse staat Israël met daarnaast een Palestijnse staat – onmogelijk zouden maken. Zoals annexatie van gebieden in de Westelijke Jordaanoever en uitbreiding van nederzettingen. Personen die worden genoemd als sanctiekandidaten zijn onder andere: de leider van de Jewish Home partij Naftali Bennett, Minister Huisvesting Uri Ariel (ook Jewish Home), Knessethlid voor Likoed Moshe Feiglin en de leider van de kolonistenorganisatie Gush Emunin “Amana” Zeev Hever.

De groep academici, ‘Scholars for Israel and Palestine’ (SIP) hebben hun oproep geplaatst op de website The Third Narrative. Deze website keert zich tegen de internationale BDS-beweging (Boycott, Divestment, Sanctions).

VS keurt extra hulp aan Israël goed

Leiders van de twee partijen in het Amerikaanse Congres hebben hun steun gegeven aan een pakket militaire hulp aan Israël. Het gaat om de jaarlijkse hulp van $ 3,1 miljard die is vervat in een meerjarenprogramma en een aanvullende $ 619 miljoen voor het anti-raketsysteem Iron Dome.

bron:

dailystar (Lib.), 14/12

israelnationalnews, 14/12

Times of Israel, 13/12

Jerusalem Post, 14/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/israel-tweede-intifada/